De maan zoals we die regelmatig aan de hemel kunnen bewonderen. Tijdens een maansverduistering is dat wel anders.
De maan zoals we die regelmatig aan de hemel kunnen bewonderen. Tijdens een maansverduistering is dat wel anders. (Foto: )

Aandacht voor maan en sterren met bijna uniek natuurverschijnsel

Nijverdal - De komende zomerperiode organiseren de Sterrenwacht Hellendoorn en Staatsbosbeheer een aantal gezamenlijke activiteiten.

Zo kunnen belangstellenden dinsdag 16 juli tijdens de gedeeltelijke maansverduistering aansluiten bij een excursie. Donderdag 15 augustus kunnen ze 's morgens vroeg om kwart voor vijf de Maan zien ondergaan en de Zon zien opkomen. Zaterdag 14 september is de activiteit precies andersom en zien ze de Zon ondergaan en de Maan opkomen.

In de nacht van dinsdag 16 naar woensdag 17 juli vindt een gedeeltelijke maansverduistering plaats. Een natuurverschijnsel dat zeker niet vaak te zien is. De Maan bevindt zich voor een groot gedeelte in de schaduw van de Aarde, zodat er bijna geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de Maan veel donkerder is dan normaal. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt.

De avond start met een lezing door een vrijwilliger van de Sterrenwacht Hellendoorn over de maan, de verschillende maanstanden en natuurlijk het fenomeen maansverduistering. Aansluitend vertelt de boswachter u over het belang van duisternis in de natuur, en over het nachtelijk leven in het bos. Daarna is het tijd om naar buiten te gaan. U gaat op pad met de gids door het schemerdonker en u wandelt naar een punt vanwaar u de nacht goed kunt beleven. Hier staan ook vrijwilligers van de sterrenwacht met telescopen en verrekijkers, zodat je bij helder weer de maansverduistering goed kunt zien.

Goede kleding
Trek aan het weer aangepaste kleding en stevige schoenen aan. Kosten voor deelname zijn voor volwassenen 12,50 euro, kinderen tot en met 12 jaar betalen 7,50 (inclusief een kop koffie/thee/limonade). Voor de diverse activiteiten kunt u zich van te voren online aanmelden via https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/vollemaanwandeling-sallandse-heuvelrug.
Nu maar hopen dat er geen wolkje aan de lucht is.

Meer berichten