De zon zoals we die niet vaak zien, maar zoals je het tijdens de Zonnekijkdag wel kunt beleven.
De zon zoals we die niet vaak zien, maar zoals je het tijdens de Zonnekijkdag wel kunt beleven. (Foto: )

Zoek de zon op tijdens landelijke Zonnekijkdag bij de Sterrenwacht

Nijverdal - De Sterrenwacht Hellendoorn neemt op zondag 7 juli deel aan het landelijk evenement de Zonnekijkdag van de KNVWS ( Koninklijke Vereniging van Weer en Sterrenkunde). Onze zon staat op die dag centraal in een mooi afwisselend en leerzaam programma.

De zon is er elke dag, maar wat weten we er eigenlijk van? Behalve het feit dat je er lekker bruin van kunt bakken aan het strand? Nou dat is best wel heel veel. Onze zon staat namelijk 'maar' 150 miljoen km van ons vandaan en dat is astronomisch bezien niet ver. Vandaar dat de zon al jarenlang goed bestudeerd is, zowel vanaf de aarde alsook met satellieten die om de zon cirkelen.

De zon is eigenlijk een heel groot laboratorium voor natuurkundigen, waardoor er veel bekend is over de zon. Die kennis betreft zowel processen die zich diep in de zon afspelen, als ook van het dynamische oppervlak van de zon, want dat oppervlak kan met speciale telescopen vanaf de aarde worden waargenomen.

Beleef het Zonobservatorium
De Sterrenwacht Hellendoorn beschikt over een set van samenhangende instrumenten waardoor er eigenlijk sprake is van een Zonobservatorium. Zo zijn er twee flinke, speciale Zonnetelescopen waarmee de bezoekers op verschillende golflengtes, veilig naar de zon kunnen kijken. Op die telescopen zit een spectroscoop waarmee het zonlicht in alle kleuren van het spectrum is te zien.

Mocht de zon zich toevallig even achter de wolken verschuilen die middag, dan wordt met de radiotelescoop de straling van de zon op radiogolflengtes toch zicht- en hoorbaar gemaakt. Daarnaast is er op het buitenterrein van de Sterrenwacht een zogenaamde analemmatische zonnewijzer aanwezig, waar uitleg wordt gegeven over de relatie tussen zonnetijd en kloktijd. Last but not least kunnen de bezoekers die middag in het Planetarium, ons 'theater van de kosmos', een speciale tour over de zon meemaken.

Zoek de zon op
Zondagmiddag 7 juli valt er heel wat te zien en te beleven met de zon bij de Sterrenwacht Hellendoorn. Elk programma over de zon duurt een uur en wordt vanaf 12.00 uur, elk heel uur, in vier sessies aangeboden. De kosten hiervoor zijn 5 euro voor volwassenen en 3 voor kinderen van 6 tot en met 13 jaar.

Veiligheid voorop
De zon kun je alleen veilig bekijken met speciale filters en telescopen, anders kan het schade aan je ogen veroorzaken. Sterrenwachten hebben hiervoor de juiste middelen.

Meer berichten