Anthoinette zet in haar boek buitengewone gewone 'bermbloemen' in het zonnetje. Mensen die altijd op de achtergrond zijn gebleven, maar wel degelijk iets te vertellen hebben.
Anthoinette zet in haar boek buitengewone gewone 'bermbloemen' in het zonnetje. Mensen die altijd op de achtergrond zijn gebleven, maar wel degelijk iets te vertellen hebben. (Foto: A. van Ipenburg)

Anthoinette zoekt bijzonder gewone mensen voor haar boek

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Voor haar nieuwe (boek)project 'Bermbloemen' komt Anthoinette graag in contact met 'buitengewoon-gewone' inwoners van de gemeente Hellendoorn, zoals zij het zelf verwoordt. Mensen van 75 jaar of ouder, die bereid zijn hun levensverhaal te vertellen aan de hand van een aantal vragen.

Ze relateert haar boek aan 75 jaar vrijheid in 2020. "Ik ben op zoek naar 'bloemen' van mensen," vertelt ze. "Gewone buiten-gewone mensen, waaraan we misschien wel voorbijgaan omdat ze, nou ja, zeg maar vanzelfsprekend zijn. Net zo vanzelfsprekend als de bloemen in de bermen waar we iedere dag langsrazen. Vandaar ook de naam: Bermbloemen."

Steenbreek
Voor elke persoon die in aanmerking komt, heeft Anthoinette een passende bloem metafoor. "Neem de muurbloempjes," legt ze uit. "Diegenen die nooit door het geluk ten dans zijn gevraagd, maar desondanks standvastig blijven bloeien. Of de exoten, aangewaaid om vrijwillig of gedwongen te wortelen in Overijsselse bodem. De steenbreek, de sterke eenling die alle overtuigingen openbreekt en daarin anders is dan alle anderen."

Hoe ervaar je vrijheid?
"Al die mensen wil ik vragen hoe of op welk moment zij vrijheid ervaren. Mijn boek relateer ik aan '75 jaar vrijheid' volgend jaar. Wij hebben het dan over het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar er zijn diverse andere momenten denkbaar. Misschien is er iemand die na 50 jaar huwelijk gescheiden is en dat echt als vrijheid ervaart. Of iemand die als vluchteling in Nederland kwam en dacht dat hij hier meteen 'vrij' zou zijn, maar zich hier toch aan allerlei regels moet houden. Iemand die in de gevangenis heeft gezeten?" Anthoinette kijkt me vragend aan. Dat kan natuurlijk. En zo zijn er nog veel meer mensen die ze voor haar boek kan interviewen. Iedereen ervaart vrijheid op zijn eigen manier en in elke levensfase weer anders. "Misschien is er wel iemand die al sinds zijn jeugd weet dat hij, of zij natuurlijk, homoseksueel is, maar er nooit voor uit kon komen, tot nu. Iemand die op twintigjarige leeftijd uit huis ging en dat als ultieme vrijheid ervoer, maar nu, zeg 60 jaar later, vindt dat pensioen echt vrijheid is. Nou, dat in een boek, met een foto van de verteller erbij in zijn/haar mooiste kleding."

Welke bloemen doen mee?
'Aan de rand van het ravijn bloeien de mooiste bloemen', luidt het spreekwoord. Wel, we hebben een ravijn... en dus de mooiste bloemen. Ben jij, of ken jij zo'n buitengewoon gewone bloem van een mens? Bel Anthoinette op 06 547 655 21 of mail naar aweijn@live.nl.

Meer berichten