Elke keer is het weer gezellig druk tijdens de open tuindag op De Jipkesbelt, waar mensen groenten, fruit en honing kunnen kopen.
Elke keer is het weer gezellig druk tijdens de open tuindag op De Jipkesbelt, waar mensen groenten, fruit en honing kunnen kopen. (Foto: )

Tuinvereniging De Jipkesbelt maakt zich op voor open tuindag

Nijverdal - De Jipkesbelt was vorige week nog in het nieuws door de windhoos die een aantal bewoners trof, ook enkele tuinders ondervonden hinder door omgevallen bomen. Die zijn echter opgeruimd en de tuinders zijn dan ook weer klaar voor de open dag op zaterdag 22 juni. De tuinders zullen weer zelf geteelde groenten en andere streekproducten verkopen. De imkers van de bijenvereniging openen de deuren van bijenstal 'de Immenschoer' en leiden de bezoekers graag rond langs de bijenkasten.

Jipkesbelt nog erg droog
Ondanks de regen, die in de afgelopen tijd is gevallen, blijft de bodem op de Jipkesbelt nog erg droog. De tuinders proberen de tuinen regelmatig te besproeien, zodat de gewassen kunnen blijven groeien. Dat werpt zijn vruchten af, want er zijn al weer groentes te koop, zoals rabarber, spinazie, andijvie en nog veel meer. Maar ook streekproducten als honing, wijn en zelfgemaakte limonades zullen weer gretig aftrek vinden bij de diverse stalletjes. Er zijn net als anders rondleidingen en wie het allemaal zelf wil gaan proberen kan zich aanmelden voor een eigen moestuin.

Zachtaardige bijen
De bijenstal opent haar deuren ook weer voor bezoekers en de imkers vertellen graag alles over het houden van bijen en het belang van deze diertjes. Je kunt je voorstellen dat er zonder de bijen niet zoveel lekkere groenten en fruit geteeld kan worden op de Jipkesbelt.

Je kunt de bijen van achter glas zien vliegen en het drukke gewriemel van een bijenvolk in een observatiekast bewonderen. Zo kun je de koningin, de werksters en de darren van heel dichtbij bekijken, zonder het risico gestoken te worden. Dat doen bijen overigens niet snel. De aanwezige imkers beantwoorden graag alle vragen en laten met plezier zien hoe zachtaardig de bijen eigenlijk zijn. Vanzelfsprekend is er honing te koop.

Socializen bij de blokhut
Hoewel de tuinen met hun groente en fruit zaterdag centraal staan, komt niet iedereen om groente te kopen of naar de bijen te kijken, zo leert de ervaring. Veel bezoekers komen alleen maar koffie drinken met een lekker stukje gebak erbij bij de blokhut. Die ligt centraal op het tuinencomplex om fijn te socializen met elkaar en met de tuinders. De koffie met zelfgebakken taart en andere lekkernijen zijn voor een redelijke prijs te koop.

Route
De route naar de tuinen en de bijenstal staat langs de toegangswegen aangegeven met borden.

Meer berichten