Jan Tekstra is zanger, liedjesschrijver, producer en acteur. Naast het script schrijven, zal hij zelf een rol in de voorstelling vertolken.
Jan Tekstra is zanger, liedjesschrijver, producer en acteur. Naast het script schrijven, zal hij zelf een rol in de voorstelling vertolken. (Foto: )

'Reuring in 't Reggedal': Vergeten heden en verleden bij het Ravijn

NIJVERDAL - Stichting Cultuurnetwerk Gemeente Hellendoorn (SCWGH) en het creatieve team van Het Verzet Kraakt en STORK! brengen dit jaar de muziektheater voorstelling Reuring in 't Reggedal naar Nijverdal.

De productie is een intieme voorstelling over het vergeten heden en verleden van Nijverdal. "De voorstelling wordt niet zo groots als de andere twee," vertelde Jan Tekstra een paar weken geleden. "Maar wel heel mooi en intiem. Het gaat over een man van een jaar of 50 die met zijn verleden geconfronteerd wordt, door de ogen van zijn dementerende vader." Jan zegt dat hij dit in zijn eigen omgeving ziet gebeuren en in contact met dirigent Bert Pfeiffer (van KSW) realiseerde hij zich dat Berts vader de laatste generatie is, die de verhalen uit eigen ervaring kan vertellen. "Straks zijn er alleen nog de verhalen, is er niemand meer die het echt meegemaakt heeft. Mensen die last krijgen van dementie vergeten vaak dingen uit het heden, maar weten nog veel van het verleden."

Toen SCWGH Jan en zijn collega's benaderde en zij in contact kwamen met KSW, gingen de raderen draaien. KSW had aangegeven graag 'iets' te doen met het feit dat zij de oudste vereniging van Nijverdal zijn. Natuurlijk konden ze gewoon een concert geven, maar ze wilden meer. Als voormalig bedrijfsorkest vroegen ze zich af of ze iets met de fabrieken in Nijverdal konden doen. "Dus ben ik in het verleden van Nijverdal gedoken," vertelt Jan verder. "Ik kwam al snel een paar interessante dingen tegen. De ontstaansgeschiedenis bijvoorbeeld, waarom is Nijverdal hier ontstaan? En hoe? Tegelijk kwamen er vergeten verhalen boven, die de moeite van het vertellen waard zijn."
"Het wordt een mooi geheel. De spelers, choreografie, het verhaal, de zang, muziek. Het is historisch, met een twist, een voorstelling met een boodschap. Dat vinden we mooi."

Kaartverkoop
De productie wordt geïnitieerd en gedragen door Stichting Cultuurnetwerk Gemeente Hellendoorn en is te zien van 12 tot en met 22 september bij Het Ravijn. Kaarten zijn te verkrijgen via www.reuringinhetreggedal.nl of bij de ZINiN-kassa.

Meer berichten