VluchtelingenWerk organiseert regelmatig activiteiten voor statushouders en inwoners van de gemeente met een Nederlandse achtergrond.
VluchtelingenWerk organiseert regelmatig activiteiten voor statushouders en inwoners van de gemeente met een Nederlandse achtergrond. (Foto: Stichting De Welle)

Zonneweken voor statushouders

door VluchtelingenWerk

Nijverdal - Statushouders en kinderen met een Nederlandse achtergrond die door middel van taal, cultuur, natuur, sport en media elkaar leren kennen en tegelijkertijd ondergedompeld worden in de Nederlandse taal. Dát is het uitgangspunt van 'De Zonneweken'.

Avond van de Vluchteling
Een andere activiteit om mensen kennis met elkaar te laten maken is de 'Avond van de vluchteling' op 15 juni. De avond zal in het teken staan van ontmoetingen met verschillende culturen. Want er wonen mensen uit Honduras, Spanje, Syrië, Eritrea, Irak, Iran, Zweden, Amerika, Canada Thailand enz enz. in onze gemeente. Door middel van bekende en onbekende spellen willen zij graag elkaar de hand reiken. Tevens zijn er hapjes van de verschillende culturen. De Avond van de vluchteling is in 'De Huiskamer', aan de Markt 3 en start om 19.30 uur.

Zonneweken
Sociale contacten zijn onontbeerlijk voor statushouders om te kunnen integreren. Deze contacten kunnen namelijk zowel praktische als emotionele ondersteuning geven aan statushouders. Voor jonge statushouders is het bouwen van een netwerk en verbondenheid belangrijk om zich te kunnen vestigen in Nederland en het helpt hen om zelfvertrouwen op te bouwen en het vertrouwen te geven om gevoelens van eenzaamheid aan te kunnen. Voor kinderen met een Nederlandse achtergrond daarentegen is het net zo belangrijk dat zij in een vroeg stadium in contact komen met statushouders. Dit voorkomt onbegrip op een latere leeftijd tussen deze groepen. Er is veel gezegd en gedaan rondom statushouders en de vooroordelen die daar (soms) bij komen kijken, maar niets werkt zo goed als deze informatie te onderbouwen met één-op-één contact met de mensen waarover het gaat.

De Zonneweken draagt hieraan bij door deze twee groepen, zijnde jonge statushouders en kinderen met een Nederlandse achtergrond, met elkaar kennis te laten maken. Van 12 t/m 22 augustus houdt VluchtelingenWerk de eerste editie. Ze zoeken 12 tot 18 jarigen die mee willen doen, financiële ondersteuning én vrijwilligers die mee willen helpen tijdens deze periode.

Giften kunnen overgemaakt worden op bankrekening NL18 RABO 0120 9044 11 t.n.v. St. de Welle, onder vermelding van 'zonneweken'. Deelnemers en vrijwilligers kunnen zich opgeven bij h.veenstra@stichtingdewelle.nl. Het project 'Zonneweken 2019' is genomineerd voor financiering vanuit het MenzisFonds! Verzekerden van Menzis krijgen een mail waarmee ze kunnen stemmen. VluchtelingenWerk Nijverdal/Hellendoorn hoopt op uw stem. Stemmen kan tot 23 juni.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden