De Weldam in volle glorie eind achttiende eeuw, komt voor het eerst ter sprake rond 1269, toen het waarschijnlijk nog een eenvoudig boerenerf was.
De Weldam in volle glorie eind achttiende eeuw, komt voor het eerst ter sprake rond 1269, toen het waarschijnlijk nog een eenvoudig boerenerf was. (Foto: )

Lezen over kastelen langs rivier de Regge

door Annemieke van Ipenburg

Hellendoorn/regio - Ester Smit en Dinand Webbink schreven een tweede boek over hun zoektocht naar kastelen en landhuizen langs de Regge: 'Van Westerflier tot Grimberg'. Het eerste boek 'Van Eversberg tot Eerde' verscheen in 2012. Vrijdag 7 juni vond de presentatie plaats in De Oosterhof in Rijssen.

De goede ontvangst van het eerste boek inspireerde de auteurs tot het schrijven van een vervolg. In 'Van Westerflier tot Grimberg' gaan zij op zoek naar bestaande en verdwenen havezaten langs het zuidelijke deel van de Regge, te beginnen in Diepenheim om via Goor, Markelo en Enter in Rijssen uit te komen. De zoektocht leverde boeiende verhalen op over de geschiedenis van de verschillende kasteeltjes. "Alle moorden en overspel komen aan de orde," vertelt Dinand, wat mijn nieuwsgierigheid gelijk aanwakkert. De beschrijvingen gaan vergezeld van veel nooit eerder gepubliceerde afbeeldingen, uniek kaartmateriaal en nieuwe inzichten. Bovendien zochten de schrijvers naar het antwoord op de vraag waarom er toch zoveel havezaten langs het nietige riviertje de Regge staan. In de inleiding komen zij met een (gedeeltelijke) verklaring.

Zelf op onderzoek uit
Het boek bevat levendig geschreven, historisch verantwoorde verhalen voor een breed publiek, die aansporen tot het bezoeken van bestaande kastelen en het zelf op zoek gaan naar havezaten die geheel of grotendeels van de aardbodem verdwenen zijn. "Je kunt praktisch met het boek in je hand, of het verhaal in je hoofd, onze zoektocht volgen en naar die verschillende plekken gaan en het dan voor je zien," zegt Dinand. "Wij willen het graag voor iedereen tastbaar maken, het is net alsof je in een tijdmachine zit. Zo ervaar ik het in ieder geval." De combinatie van tekst, historisch beeldmateriaal, foto's van Willem Wijnen en een fraaie vormgeving door Herman Poorterman maken het boek tot een zeer aantrekkelijk en bijzonder informatief geheel.

Boekpresentatie
"De locatie van de boekpresentatie is bewust gekozen," verklaart Dinand. "Havezate Oosterhof beschrijven we in het boek en het is de enige Rijssense havezate die nog in volle glorie te bewonderen is. Om de landhuizen en kastelen te behouden, of het bezit uit te breiden, werd er vaak binnen de familie getrouwd. Verstandshuwelijken en overspel waren aan de orde van de dag. Overspel werd toen nog veel meer geaccepteerd en de kinderen die daaruit geboren werden ook. Maar dat leverde dan vaak weer problemen op bij het verdelen van de erfenis en zo zijn uiteindelijk toch veel havezaten verwoest."

De schrijvers
Historica drs. Ester Smit is kaartbeheerder bij Historisch Centrum Overijssel. Daarnaast heeft zij het bedrijf 'Op avontuur met geschiedenis' en schrijft ze over historische sensatiemomenten in haar eigen blog.
Dinand Webbink was cultuurhistorisch medewerker bij Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer en schrijft over regionale geschiedenis en boekgeschiedenis.
Ze hebben beide liefhebberij in het maken van mooie boeken, met foutloze teksten.

Uitgeverij
'n Boaken is een uitgeverij gerelateerd aan de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal. Hun doelstelling is de geschiedenis van de gemeente Hellendoorn in druk uit te geven. Het boek 'Van Westerflier tot Grimberg' is bij hun te bestellen via uutgeverieje.boaken@gmail.com, maar het is ook te koop bij lokale boekhandels. De prijs is 14,50 euro.

boaken.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden