Op bezoek in Marle voel ik me vaak in 'the middle of nowhere', maar wat is er veel en wat is het er mooi!
Op bezoek in Marle voel ik me vaak in 'the middle of nowhere', maar wat is er veel en wat is het er mooi! (Foto: A. van Ipenburg)

In Marle bedriegt de schijn wel degelijk

door Annemieke van Ipenburg

Zoveel mooie ondernemers
Marle/Nijverdal - De afgelopen weken was ik een paar keer op bezoek in Marle. Voor een netwerkavond van Ondernemend Hellendoorn en voor deze krant bij een onthulling. Elke keer kwam ik in gesprek met zeer gepassioneerde (vrouwelijke) ondernemers. Hun verhalen spraken mij zo aan, dat ik ze met jullie wil delen.

Als je zo door het buitengebied rijdt, zie je vooral veel weilanden en op het eerste gezicht gewone boerderijen. Maar schijn bedriegt. Natuurlijk had ik gehoord van pizzeria Bacco en Pannenkoekenhuis Marle, of de houtzagerij. Nieuw voor mij was Paardendekenwasserij Hellendoorn. Een kijkje op hun site leert mij dat Monique en Erik de paardendekenwasserij begonnen, terwijl dochter Sabrina en schoonzoon Tim hun professionele stal en dressuurtraining 'Equisage Stables' opstartten. Of Wemekamp Houtbouw, die prachtige schuttingen en overkappingen realiseert. Het is te veel om in één keer te bezoeken, dus begin ik me de dames die ik al sprak.

Puur Heidi
Heidi Butink-Nijman heeft haar eigen studio voor bewegingstherapie. Na een aantal jaren lesgeven in sportscholen kwam bij haar het besef dat ze het echt op haar eigen manier wilde doen. Niet één standaardles, drie maanden lang voor iedereen in de groep, maar lessen op maat gemaakt voor iedereen in de groep. "Ik wil iets betekenen voor de mensen en doe het vooral vanuit mijn gevoel," vertelt ze vol vuur. "Van alle cursussen die ik gevolgd heb, pas ik onderdelen toe in mijn lessen. De mensen die bij mij komen, hebben ieder hun eigen aandachtsgebied en daar pas ik de les op aan, zo heeft iedereen optimaal baat bij de les." Ze laat de deelnemers zich bewust worden van hun houding. "Als mensen meer naar hun lichaam luisteren, hun hoofd hun hart (lichaam) laten ontmoeten, kunnen we problemen bij de bron aanpakken in plaats van alleen de symptomen te bestrijden." Naast lessen in haar prachtige studio (met uitzicht over de weilanden), geeft ze soms les in de tuin en heeft ze de 'mind-walk'. In 10 buitentrainingen met verschillende thema's wandel je jezelf in balans.
De beweegstudio van Heidi vind je aan de Katenhorstweg 12a. Terwijl je binnen druk bezig bent, geniet je van een weids uitzicht. Als het weer het toelaat, legt Heidi de matjes lekker buiten neer en maak je deel uit van het landschap. Tevens is het de uitvalsbasis voor diverse mindful wandelingen. Wil je meer informatie kijk vooral op haar site of bel haar op 06 390 467 51.

puurheidi.nl

Rokerij Marle
Bij Heidi vandaan rijd ik naar de rokerij van Trea Pierik in het voormalige zondagschooltje. Buiten zie ik een paar rookvaten staan en ik word erg nieuwsgierig wat er allemaal nog in het kleine gebouwtje is. Het is er verrassend ruim, met veel zitplaatsen. Trea lacht om mijn verbazing. "Boven hebben we nog werkruimte," verklaart ze. "En ik rook veel thuis. De rokerij hier is open op vrijdag en zaterdag en dan geven we demonstraties, maar donderdags rook ik al thuis, zodat de vitrine vrijdag vol ligt." Ze vertelt dat ze vijftien jaar geleden is begonnen met roken. Ze kwam in Friesland in contact met een man die langs de waterkant vis aan het roken was en wilde dat graag leren. "Ik kon bij hem in de leer, had een week later mijn eerste rookton en sindsdien rook ik elke week. Toen we hier kwamen wonen, bezocht ik markten en braderieën en rookte soms voor ondernemers. Gewoon, omdat ik het leuk vond. Met dit zondagschooltje begon het allemaal echt te lopen." Trea vertelt dat ze veel meer rookt dan alleen paling en zalm. "Ik rook ook kaas, worst, botervis. Laatst had ik grote sardienen."
De rokerij bevindt zich in het voormalige zondagschooltje aan de Hammerweg 3 en is iedere vrijdag en zaterdag open. Je kunt dan zonder verplichtingen een kijkje komen nemen. Ze serveren heerlijk belegde broodjes, natuurlijk met zelf gerookt beleg, bij een kop koffie of thee. Kijk voor meer mogelijkheden en informatie op hun website, of bel Trea op 06 23 92 41 51.

rokerijmarle.nl

Jet's Kaas&zo
Met een wat knorrende maag van alle lekkere verhalen, vervolg ik mijn weg naar Henriëtte Braakman. Zij heeft een mobiele kaaswinkel en is net zo gepassioneerd als de vrouwen die ik al gesproken heb. "Ik heb gewoon heel mooi werk," vertelt ze met een grote lach. "Een beetje rondtoeren in de natuur, daar geniet ik van." Ze vertelt dat het lastig was de routes op te zetten. "Van zestig potentiële klanten, blijven er misschien vijf of zes over, dat is soms wel moeilijk. Natuurlijk verkoop ik een goed product en naast het ruime assortiment kaas heb ik nootjes en worst, maar ik vind vooral service leveren heel belangrijk. Een praatje maken als daar behoefte aan is, kaas op een afgesproken plek neerleggen als mensen niet thuis zijn, of even een keertje extra rijden, ik vind het niet erg. Dat maakt het werk juist leuk." Ze laat me haar werkruimte zien en de kaasplanken met haar logo erin gebrand. "Dat doet iemand hier in Marle. Dat is ook zo mooi, dat we voor allerlei zaken met elkaar kunnen samenwerken."
Jet rijdt met haar kaasbus diverse routes door de gemeente Hellendoorn en richting Raalte, Mariënheem, Den Ham en Luttenberg. Haar thuisbasis is Marle, waar ze zelf nootjes brandt en haar voorraad heeft. Naast kaas kun je bij haar dus terecht voor nootjes, maar ook voor worst en allerlei hapjes. Voor alle mogelijkheden kijk je op haar site of bel je haar op 06 238 324 06.

kaasaanhuis.com

Boerderij De Brummel
En dan boerderij De Brummel. Een officieel 'rustpunt' waar passanten een kop koffie of thee kunnen nuttigen, waar mooie fuchsia's gekweekt worden en waar je terecht kunt voor diverse workshops. Al dan niet gecombineerd met een heerlijke high tea. Die je dan nuttigt in gemeentelijk monument 't Kokhuus. Ga je lekker wandelen of fietsen? Stop bij de boerderij en Mathilde verzorgt een voedzame picknick voor onderweg.
Boerderij De Brummel oogt als een heel gewone boerderij, met een 'rustpunt'. Maar het herbergt een heus monument en een traditionele (nu moderne) buiten wc. Alle workshops, thee-arrangementen, de picknick en andere mogelijkheden gaan op afspraak en staan op hun site. Stuur voor meer informatie een mail naar opdetheebijtil@hotmail.com.

boerderijdebrummel.nl

Meer berichten