Het boomkroonpad van de Bundesgartenschau in Bad Iburg blijft toegankelijk voor publiek. Het pad door de kruinen van de bomen is elke dag geopend.
Het boomkroonpad van de Bundesgartenschau in Bad Iburg blijft toegankelijk voor publiek. Het pad door de kruinen van de bomen is elke dag geopend. (Foto: )

In de voetstappen van avonturiers in geheim over grens

door de redactie

Grensregio - Dat het Münsterland, het Osnabrücker Land, de Grafschaft Bentheim en het Emsland uitstekend geschikt zijn voor een korte fietsvakantie over de grens is al lang geen geheim meer. Nog niet zo bekend is dat het Duitse grensgebied ook uitstekende wandelmogelijkheden biedt.

Het landschap net over de grens is bijzonder gevarieerd en biedt volop mogelijkheden voor zowel beginners als ervaren wandelaars. Laat je verrassen en volg de sporen van smokkelaars of marskramers. Elke streek heeft zijn eigen highlights die erop wachten al wandelend ontdekt te worden.

Wandelen door boomtoppen
Goed nieuws voor iedereen die vorig jaar de Bundesgartenschau in Bad Iburg heeft gemist: dé trekpleister van dit tuinevenement, het boomkroonpad, blijft behouden. Het mooie kuurpark en het pad door de kruinen van de bomen zijn elke dag voor het publiek geopend. Van boven heb je een heel ander perspectief op het park en het kasteel. Het pad slingert door de boomtoppen van het ene naar het andere uitkijkplatform. Als je meer wilt weten over de dieren en planten in het Teutoburger Wald of over de geschiedenis van de streek, kun je deelnemen aan een rondleiding.

Voetsporen van smokkelaars
Wie liever met beide benen op de grond blijft, kiest in het Münsterland het Kommiezenpad, net over de grens bij Winterswijk. Vroeger was de grens gemarkeerd met 186 grensstenen. Sinds 1813 traden Nederlandse en Duitse Commiezen douaniers avant la lettre gezamenlijk op tegen smokkelaars. Al wandelend op de 17,9 km lange route tussen het klooster Burlo, Vreden, Südlohn en Winterswijk kom je de Nederlands-Duitse samenwerking op het spoor.

Nieuwsgierige Nederlanders
Ook in de Grafschaft Bentheim kun je heerlijk wandelen. Als onderdeel van de Grafschafter Spurensuche, een uitgebreid netwerk van wandelpaden, kun je op het Podagristenpad heel gemoedelijk de grensstreek verkennen. De 80 km lange wandelroute dankt haar naam aan drie Nederlandse avonturiers uit Coevorden. Uit nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang staken de drie mannen in 1843 drie landsgrenzen over (Koninkrijk der Nederlanden, Hannover en Pruisen) en publiceerden nog in datzelfde jaar een leuk reisverslag. Op de gekscherende naam Podagristen kwamen ze bij het heilzame zwavelbad tegen jicht (podagra in het Grieks) in Bad Bentheim.

Uitgestrekt veenlandschap
Het Nederlands-Duitse grensgebied tussen Groningen en Nordhorn was lang een ruig en ontoegankelijk veengebied. In het natuurgebied Natuurpark Moor-Veenland, op de grens tussen Drenthe en het Emsland, liggen nog een paar intacte veengebieden.

Elk natuurgebied heeft in ieder jaargetijde zijn eigen sfeer. Zoals bijvoorbeeld het veengebied met wollegras in de lente en een paars meer van bloeiende heide in augustus. Bijna mystiek kun je elk landschap beleven als je gaat wandelen tegen het vallen van de avond. Ga op avontuur in de voetsporen van allerlei avonturiers.
Meer informatie vind je op www.geheimoverdegrens.nl/wandelen-duitsland.

Meer berichten