Foto: Jan Broekman

Laat de wind maar waaien!

HELLENDOORN - Afgelopen weekend was het gezellig druk bij koren- en stroommolen De Hoop. Op Nationale Molendag openden wethouder Anja van den Dolder, molenaar Jan van de Beld en bestuursvoorzitter Fokke Bakker het nieuwe infocentrum. Vorige week konden jullie in de krant al lezen hoe dit tot stand is gekomen en dit weekend was het dus tijd voor feest. Ter ere van de opening én de Nationale Molendag stonden er diverse kraampjes op het plein voor de molen, kon iedereen genieten van heerlijke pannenkoeken en was de molen gratis te bezichtigen. Zelfs op zondag was de molen deze keer open.

Niet meer zoals vroeger
Jan van de Beld is molenaar van beroep. Waar veel molens in Nederland draaien onder de vakkundige handen van vrijwilligers, verdient Jan er zijn brood mee. "Het is niet meer zoals vroeger," vertelt hij. "Je moet met je tijd mee gaan en niet bang zijn dingen te veranderen. Nu, met het brood van de bakker erbij, wordt het voor mij net rendabel. En de mensen leren de molen beter kennen, zodat ze hier vaker meel en andere producten kopen. Nu is het feest en krijgt de molen veel aandacht. Ik hoop dat dat zo blijft," zegt hij met een lach en helpt een klant.

Oude ambachten
Op het plein voor de molen konden bezoekers kennismaken met diverse oude ambachten. Er stonden een steenhouwer, houtbewerker, touwslager en midwinterhoornbouwer. Mooi te zien hoe deze mensen hun ambacht koesteren en de mooiste dingen maken.

Foto: Jan Broekman.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden