Joke is erg blij met haar boek en kon gelijk een groot aantal versturen, nadat ze waren afgeleverd.
Joke is erg blij met haar boek en kon gelijk een groot aantal versturen, nadat ze waren afgeleverd. (Foto: A. van Ipenburg)

Lessen van allerlei eigenwijze moeders

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Wij maakten kennis bij de net opgerichte schrijfgroep, een paar maanden geleden. Mijn boek zit nog in de startfase, het boek van Joke Achterkamp werd vrijdag 3 mei geleverd. Een boek over opvoeden, maar dan anders.

"Ja, het is een boek over opvoeden, maar dan vanuit het oogpunt van heel verschillende moeders," vertelt Joke. "In het boek laat ik elf moeders aan het woord die op hun eigen wijze hun kinderen opvoeden. Die op verschillende manieren en vanuit diverse invalshoeken aan het moederschap zijn begonnen." Ze bladert door het boek en wijst op de coverfoto.

Verschillende moeders
"Er staat een verhaal in over een moeder die borstkanker kreeg, een moeder die fulltime huismoeder werd, een moeder die adopteerde, een moeder die niet straft of beloont," somt ze op. "Ieder heeft haar eigen verhaal. En dat is precies wat ik met dit boek wilde laten zien."

Mening en oordeel
"Als we zien hoe andere mensen hun kinderen opvoeden, hebben we daar al snel een mening over. Zeker als het anders is dan we zelf doen. We oordelen, zonder dat we weten waarom die mensen de opvoeding zo aanpakken. In mijn werk als kindercoach spreek ik veel mensen over de opvoeding en dan blijkt er altijd een goede reden achter te zitten. Zij voeden op zoals dat bij hun en hun kinderen past. Dat is uiteindelijk waar het om gaat en waar ik meer mensen van bewust wil maken. Met dit boek."

Eigen wijze les
Het boek is eenvoudig vorm gegeven, met een fijne leesletter. Ik blader er doorheen en zie foto's van verschillende kwaliteit. "Sommige foto's komen uit eigen collecties, andere zijn door een fotograaf gemaakt," legt Joke uit. "Juist die afwisseling spreekt mij aan. Het zijn foto's uit het dagelijks leven en dat maakt de verhalen nog toegankelijker. In elk verhaal zit wel iets dat je herkent en iets waarbij je denkt: dat doe ik anders. Dat vind ik juist mooi. En uiteindelijk geeft iedere moeder hetzelfde advies: luister naar je gevoel, dan kun je het alleen maar goed doen."

Moederdagactie
Speciaal voor moederdag heeft Joke een mooie aanbieding: twee boeken voor 25 euro. Zo heb je een boek voor jezelf en een mooi moederdagcadeau voor je moeder! Natuurlijk kan het boek ook per stuk worden gekocht, dan kost het 14,99 euro. Bestellen kan via info@kinderschatten.nl. Meer informatie over het boek en Joke staat op www.kinderschatten.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden