Dat er veel mogelijk is met NAH bewijzen deze deelnemers. Stil op de bank voor de tv hangen is er voor hun niet bij. Zij nemen deel aan allerlei modules en lopen met begeleiders mee met de wandelmeerdaagse.
Dat er veel mogelijk is met NAH bewijzen deze deelnemers. Stil op de bank voor de tv hangen is er voor hun niet bij. Zij nemen deel aan allerlei modules en lopen met begeleiders mee met de wandelmeerdaagse. (Foto: Interakt Contour)

Na hersenletsel verder met je leven bij InteraktContour

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Stel je bent gezellig bij familie op verjaardagsvisite. Niets aan de hand, tot ineens het licht 'in je bovenkamer' uitgaat. Je komt niet meer goed uit je woorden en wilt eigenlijk alleen nog maar slapen. Omdat het duidelijk geen griepje is, ga je naar de huisarts, die je doorstuurt naar de neuroloog.

Diagnose: je hebt een beroerte gehad.

Dat overkwam ons ruim een jaar geleden. Een enorme klap, ongeloof, verwarring en opluchting toen bleek dat manlief er minimale beperkingen aan over had gehouden. We pakten ons leven weer op en hij ging weer lekker aan het werk. Maar het was niet meer hetzelfde. Hij was snel overprikkeld (zeker als de kinderen erg druk waren), had nog niet de helft van de energie die hij voor de beroerte had en liep regelmatig tegen zijn grenzen aan.

Hulp is dichtbij
Hoe ga je daar mee om? Waar kun je terecht? Natuurlijk was er de therapie in en via het ziekenhuis, maar daar konden ze mijn man al snel niet meer verder helpen. Hij ging goed vooruit en was weer lekker aan het werk. Tot er een tegenslag kwam. Gevoelsmatig waren we terug bij af. Gelukkig had ik een kaart van InteraktContour. Een organisatie die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met niet-aangeboren-hersenletsel (NAH). Ze hebben een groot werkgebied en gelukkig ook vestiging dichtbij: aan de Grotestraat 134 in Nijverdal.

Dagbesteding
Je kunt er zo naar binnen lopen, de begeleiders nemen even de tijd voor je en samen met jou gaan ze op zoek naar de beste oplossing. Of dat nou dagbesteding is in Nijverdal, therapie of wonen op een woonlocatie in Raalte of Almelo of iets anders. Voor manlief is het therapie in Raalte, voor mij zijn dat bijeenkomsten met lotgenoten; andere partners van mensen met NAH. Hier in Nijverdal kun je terecht voor dagbesteding. Nee, niet het oubollige koffie drinken en bingo spelen (waar doen ze dat nog?), maar actief bezig zijn en zonder dat je het beseft je hersenen trainen. En als koffie drinken en bingo spelen daarbij helpt, doen ze dat!

Zo veel mogelijk
"Er is nog zo veel mogelijk, na het ontstaan van het hersenletsel," vertelt Maija Palthe, senior begeleider bij InteraktContour. "De meeste mensen lopen hersenletsel op door een beroerte, maar er zijn ook mensen die een ongeluk of ziekte hebben gehad. De eerste tijd na het ontstaan van het letsel is er revalidatie, maar als dat traject is afgerond, komen mensen vaak thuis te zitten. En hier is dan zeker van toepassing dat stilstand achteruitgang is. Deze mensen zijn vaak moeilijk in beweging te krijgen en weten meestal niet waar ze terecht kunnen. Daarom zoeken wij nu meer publiciteit en doen we mee aan de Wandelmeerdaagse om te laten zien dat er altijd nog diverse mogelijkheden zijn."

Therapie op creatieve manier
Aan de Grotestraat hebben ze diverse vormen van dagbesteding. "We werken met modules, waarbij we maatwerk leveren om de vaardigheden die deelnemers nog hebben te behouden of te verbeteren. Zo werken we vanuit 'fit vitaal' aan het mobiel blijven en zelfstandig kunnen blijven wonen. Vanuit de module 'communicatie' werken we aan afasie. Of, meer persoonlijk, iemand leert met behulp van muziek en een liedje de namen van de kleinkinderen weer te onthouden. Door schilderen verbetert bij een ander de fijne motoriek zo, dat de stap naar weer zelf schijven wordt gemaakt. Geen hele brieven, maar wel een boodschappenlijstje of kort berichtje voor de partner."

Rust voor partner
"En zo werkt de dagbesteding niet alleen goed voor de deelnemers, de partners profiteren mee. Het kan een moment van rust geven en de communicatie onderling verbeteren."

De dag van de beroerte en het wandelen
Dinsdag 14 mei is de 'dag van de beroerte'. Op die dag begint ook de Wandelmeerdaagse, georganiseerd door ZorgAccent en Stichting De Welle. Voor InteraktContour een mooi moment meer aandacht voor hun werk te vragen. Ze hebben al eerder meegedaan aan de Wandelmeerdaagse en kunnen zo in de praktijk laten zien dat er nog van alles mogelijk is met hersenletsel.

Automatisme
"We willen bereiken dat mensen die te maken krijgen met NAH, automatisch aan InteraktContour denken," zegt Maija. "Er zijn nog te veel mensen die in een 'gewone' zorginstelling terechtkomen, terwijl wij echt specialistische begeleiding kunnen geven. Omdat ze niet weten van ons bestaan. Dat vind ik ontzettend jammer."
Ik begrijp goed wat ze bedoelt. Zonder InteraktContour waren wij nog zoekende in de woestijn, stuurloos, zonder kompas.

www.interaktcontour.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden