Foto: Vrienden van de molen

Feestelijke opening molen De Hoop met Infocentrum

door Annemieke van Ipenburg

HELLENDOORN - Koren- en stroommolen De Hoop in Hellendoorn heeft de afgelopen jaren een grondige vernieuwing ondergaan. Zo op het eerste gezicht is de molen hetzelfde als voorheen, maar niets is minder waar.

Een van de veranderingen is zichtbaar aan de achterkant van de molen. Daar is de afgelopen 1,5 jaar hard gewerkt aan een informatiecentrum. Ze hebben nu een mooie ruimte voor het ontvangen van groepen én een (invaliden)toilet. Mensen die slecht ter been zijn en niet de trappen van de molen op kunnen, kunnen hier via filmpjes ervaren hoe de molen werkt. Voorzitter van het bestuur, Fokke Bakker, is trots op wat ze bereikt hebben. "We hebben het allemaal zelf gedaan. Daarmee bedoel ik alle vrijwilligers die hier letterlijk de handen uit de mouwen hebben gestoken. Van vaklui op het gebied van timmeren, stukadoren en installatiewerk tot vrijwilligers die amper een hamer vast konden houden. Samen hebben we dit voor elkaar gekregen."

In vervolg op de Molenprijs
Voor de Molenprijs in 2017 hebben ze de verbouwing van de molen als projectplan ingediend. De winnaar kreeg 50.000 euro. "Wij wonnen de tweede prijs en kregen voor elke stem een euro en dat leverde ruim 9000 euro op. Dat was voor ons een mooi startbedrag. Met allerlei acties en dankzij gulle gevers, kwamen we uiteindelijk wel aan 50.000 euro en konden we onze plannen uitwerken."

Gasloos en energieneutraal
"In 2014 zijn twee moderne generatoren geplaatst in de molen, die elektriciteit opwekken. Het rendement is niet zo hoog, maar het is wel mooi en educatief. Ook is er een warmtepomp geplaatst in het Infocentrum en er komen in de komende maanden zonnepanelen op het dak. Het Infocentrum én de molen worden het eerste gasloze, energieneutrale openbare gebouw in de gemeente Hellendoorn." Het ambacht van molenaar én de monumentale molen komen op deze manier prachtig samen met moderne technieken. Molenaar Jan van de Beld is een van de weinige beroepsmolenaars die Nederland nog rijk is. Hij laat de molen zo vaak mogelijk draaien, om meel te malen en stroom op te wekken. Ondertussen is hij druk met het verzorgen van bestellingen. Op deze manier voorziet hij in zijn onderhoud.

Feestelijke opening
Tijdens de Nationale Molendag, zaterdag 11 mei, verrichten wethouder Anja van den Dolder, molenaar Jan van de Beld en bestuursvoorzitter Fokke Bakker om 11.00 uur de officiële opening. De rest van het weekend zijn er tal van feestelijke activiteiten in en rondom de molen. Zo zal er een klein marktje zijn, kunnen er natuurlijk meelproducten en -pakketten gekocht worden, komt er een touwslager, een haringkar en zijn er pannenkoeken. Bovendien is de molen het hele weekend gratis te bezichtigen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden