Foto: Jan Broekman

Ride for Freedom

NIJVERDAL - Op een wat koude en natte zondagochtend ging op het Henri Dunantplein de Freedom Ride van start. De Freedom Ride is een unieke fietstocht waarbij fietsen in vrijheid centraal staat. De deelnemers werden weggeschoten door burgemeester Anneke Raven. De deelnemers konden kiezen uit een recreatieve tocht van 35 kilometer, een vrije toertocht voor wielrenners van 75 of 130 kilometer of een pelotonstocht van 90 kilometer. De tochten voeren langs delen van de Liberation Route, een internationale herdenkingsroute die in negen Europese landen verhalen uit de bevrijdingsjaren levend houdt. Foto: Jan Broekman.

In vrijheid kiezen
Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten loopt. Voor 2019 is het thema 'In vrijheid kiezen'. Ook in de gemeente Hellendoorn staan we elk jaar stil bij 4 en 5 mei. De jaarlijkse Dodenherdenking begon 4 mei met een ontmoetingsdienst in de Vrije Evangelische kerk in Nijverdal en de Protestantse Dorpskerk in Hellendoorn. Na afloop van beide diensten werd er een stille tocht gelopen naar het Monument voor Gevallenen 1940-1945. Mevrouw H. Greevink-Stokvis begeleidde het programma en de leden van de Nationale Reserve vormden de erewacht. Muziekvereniging Hellendoornse Harmonie zorgde voor de muzikale ondersteuning. Na de herdenkingstoespraak van burgemeester Raven droeg Marel Hegeman haar winnende gedicht 'Vrijheid in keuze' voor. Na de twee minuten stilte werden verschillende kransen gelegd.

Bevrijdingsvuur
Scouting Reggegroep Hellendoorn/Nijverdal haalde voor de 35e keer, in de nacht van 4 op 5 mei, het traditionele bevrijdingsvuur op bij hotel De Wereld in Wageningen. De afstand van Wageningen naar het Henri Dunantplein is 90 km, die ze joggend in estafettevorm aflegden, waarna het vuur hier ontstoken werd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden