Het Bakkerij- en ijsmuseum met de vernieuwde pui (links), zodat het nu één mooi geheel is en niet meer twee aparte gebouwen lijkt.
Het Bakkerij- en ijsmuseum met de vernieuwde pui (links), zodat het nu één mooi geheel is en niet meer twee aparte gebouwen lijkt. (Foto: A. van Ipenburg)

Museum laat zien hoe ijstraditie begon bij bakkerij

door Annemieke van Ipenburg

Hellendoorn - Het 'Bakkerij- en ijsmuseum' bestaat dertig jaar en daar staan de vele vrijwilligers graag even bij stil. In het pand van voormalig bakkerij Valk huist nu het museum. Onwetend als ik ben, stap ik er binnen met het idee dat zij zelf brood én ijs maken.

Mannes Borkent, voorzitter van het bestuur, helpt me snel uit die droom. "We maken hier wel alle bakkerij producten zelf, maar geen ijs. Dat doen ze alleen in de fabriek van Ben & Jerry's." Die ken ik wel (net als iedereen hier). "Heel vroeger maakten ze hier wel ijs," vertelt Mannes verder. "Gerrit Valk kon niet goed rondkomen van alleen brood verkopen, dus begon hij op een gegeven moment met ijs. Hij ging zelf ijs maken, achter in de zaak, alles met de hand. In die tijd was dat uniek. Daar kwam de eerste 'Caracona' tot stand, waarvoor ze een speciale machine maakten. Dat groeide zo uit het pand, dat er een aparte fabriek gebouwd werd. Zij verzorgen nu de productie van Ben & Jerry's voor heel Europa."

Museum
En sinds dertig jaar zit er dus een museum in de voormalige bakkerij/ijsfabriek. Mannes vertelt dat ze net twee weken open zijn, maar al diverse boekingen voor busreizen hebben. "We doen echt veel aan promotie. We gaan langs bij de vakantieparken in de buurt en elk jaar naar de 'Busidee', een beurs voor busondernemingen, waar we ons museum onder de aandacht brengen. We hebben een aantrekkelijk aanbod, voor een breed publiek. Er zijn regelmatig speciale acties voor kinderen, waarbij ze hun eigen broodje kunnen bakken. We geven demonstraties met marsepein en laten zien hoe we chocola maken, vanaf de cacaoboon."

Onderhoud
"Het is mooi dat we nu al redelijk wat boekingen hebben, maar er kunnen er nog heel wat bij. We moeten het hebben van de periode tussen Pasen en de herfstvakantie. In de wintermaanden zijn we gesloten en druk bezig met onderhoud. Afgelopen maanden hebben we behoorlijk groot onderhoud uitgevoerd." Hij laat zien dat er een nieuwe pui aan de voorkant is ingekomen, zodat de voorkant nu echt één geheel is. Er zijn zestig zonnepanelen geplaatst, die voldoende energie opwekken voor het museum om energieneutraal te zijn. "We hebben onze chocolaterie ook nog vernieuwd, die voldoet weer aan alle eisen."

Vrijwilligers
"We zijn volledig zelfstandig en krijgen geen subsidie. Daarom moeten we goed opletten wat we met ons geld doen. Gelukkig kunnen we nog steeds rekenen op veel vrijwilligers," vertelt Mannes. "Zonder die baliemedewerkers, gidsen, bakkers en technische dienst, zouden we het niet redden."

Gerrit Valks Bakkerij- en IJsmuseum
Het museum is geopend vanaf de eerste dinsdag in april tot en met de laatste week herfstvakantie (eind oktober) op maandag van 13.00 tot 17.00, dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 en zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Er is een audiotour beschikbaar met diverse films/video's over de historie van het ijsbereiden en de bakkerij. Gedurende de schoolvakanties (in de periode april t/m oktober) zijn er rondleidingen met een bakdemonstratie. Kinderen mogen dan helpen met een broodje maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden