Na het overhandigen van de cheque werd de kleinste leerling in het zonnetje gezet: zij had het hoogste bedrag opgehaald!
Na het overhandigen van de cheque werd de kleinste leerling in het zonnetje gezet: zij had het hoogste bedrag opgehaald! (Foto: A. van Ipenburg)

Bewoners van het Prins Claushuis: straks lekker fietsen

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Het Prins Claushuis is een voorziening voor ouderen met geheugenproblemen, gevestigd in de voormalige Prins Clausschool. Omdat ze directe buren zijn van twee basisscholen, De Wingerd en 't Heem, is er veel interactie met die scholen.

Dat alle partijen die interactie zeer waarderen blijkt wel uit de diverse sponsoractiviteiten die de scholen opzetten, waarbij het geld ten goede komt aan het Prins Claushuis. Zoals de sponsorloop van 't Heem, die 1150 euro opleverde en waarvan vrijdag de cheque overhandigd werd. "We zijn erg blij met deze samenwerking," zegt Roelien ten Pas. "De bewoners genieten echt van de kinderen die over de vloer komen. Het is altijd zo mooi die interactie te zien. De kinderen reageren ook heel anders, dan in de klas."

Geheugenproblemen
Het Prins Claushuis maakt onderdeel uit van 'Dagelijks Leven'. Een organisatie die mensen met geheugenproblemen de gelegenheid biedt zo lang mogelijk 'als thuis' te leven. "Ja, mensen huren hier een studio, die ze zelf kunnen inrichten en wij regelen alle zorg," legt Roelien uit. "We zijn een 'open-deur' voorziening, iedereen kan zo naar buiten lopen. Familie kan op elk moment van de dag op bezoek komen en, als ze willen, lekker gaan wandelen."

Toch staat er een hek om de tuin en kon ik niet zomaar naar binnen lopen. "Dat is een bewuste keuze. We willen natuurlijk zicht houden op wie binnenkomt, omdat we wel met een kwetsbare doelgroep te maken hebben."

Leuke activiteiten
De activiteitenbegeleiders overleggen regelmatig met de scholen welke activiteiten leuk zijn om samen te doen. Zo zijn er plannen om samen paasknutsels te maken, een aantal keer samen te gymen en misschien zelfs mee te doen aan de wandelvierdaagse. "Onze bewoners zijn vrij om te doen en laten wat ze willen. Net zoals thuis. We wekken ze 's morgens niet, we bepalen niet wanneer ze onder douche mogen en ze beslissen zelf of ze mee willen doen met de activiteiten. Soms stimuleren we het wel, omdat we weten dat het goed voor ze is en ze er vaak veel plezier aan beleven. Maar als ze echt niet willen, doen ze niet mee."

Duofiets
Met de opbrengst van de sponsorloop van 't Heem kopen ze bij het Prins Claushuis een duofiets. "Met zo'n fiets gaat er weer een wereld voor de bewoners open," zegt Sonja, activiteitenbegeleider. "We gaan best vaak een stuk lopen, maar zijn dan toch wel min of meer gebonden aan steeds hetzelfde rondje. Met zo'n fiets kunnen we veel makkelijker een andere kant op." Ook zij is enthousiast over de samenwerking met de scholen. "Dat ze daar tijd voor maken, is voor ons echt fantastisch."

Dagelijks Leven
Het Prins Claushuis maakt onderdeel uit van 'Dagelijks Leven'. Een zorgorganisatie die kleinschalig wonen biedt aan mensen met geheugenverlies, waarbij ze streven naar een zo normaal mogelijk leven. Gewoon, als thuis. En betaalbaar voor iedereen. Mensen met geheugenverlies blijven, net als iedereen, het liefst zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Er komt echter een onvermijdelijk moment waarop dit niet langer kan. Vanaf dat moment is intensieve zorg nodig. Dagelijks Leven biedt deze zorg. Kijk voor meer informatie op www.dagelijks-leven.nl.

Meer berichten