Foto:

Anja ter Harmsel klaar voor provincie

door Peter Schavemaker

Nijverdal - In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart interviewt Peter Schavemaker vier Hellendoornse kandidaten voor het Twents Volksblad, over hun standpunten en waarom ze Statenlid willen worden. Anja ter Harmsel uit Nijverdal staat op plek 9 van de kandidatenlijst van GroenLinks.

Waarom wil je Statenlid worden? Je bent nu fractievoorzitter van GroenLinks in de raad. Wanneer je wordt verkozen moet je het fractievoorzitterschap opgeven.
"Ik hoop dat ik als Statenlid de provincie dichter bij de mensen kan brengen, er is nu een afstand. De toets hoe provinciaal beleid, in de praktijk, in een gemeente werkt lijkt men wel eens over te slaan. De provincie richt zich ook behoorlijk op de grote steden, het platteland hoort erbij. Doordat Hellendoorn centraal ligt heeft het de tunnel, het station met een intercitystop en goede bereikbaarheid voor mensen met een handicap gekregen. De Sallandse Heuvelrug en de Regge zouden meer een kans moeten krijgen."

Pleit je voor meer provinciale versterking van de Sallandse Heuvelrug als toeristische trekpleister? Of kies je, vanuit GroenLinks, voor meer behoud van de natuur?
"We doen al heel veel. Ik ben bang dat zo langzamerhand de Sallandse Heuvelrug vol zit. Natuur en dieren zijn belangrijk, je moet het ook kunnen beleven en kunnen recreëren. Maar als je ziet hoeveel mountainbikers er zijn en hoeveel nachtevenementen er plaatsvinden. Ik zou niet zeggen dat het minder moet, maar we zitten wel tegen een limiet aan. Er zijn zoveel plekken meer, zoals de Regge en het platteland. Laten we de Sallandse Heuvelrug voorlopig buiten schot laten. De Paarse Poort en de wildpassages bieden misschien straks toeristische mogelijkheden voor Hellendoorn, bij de verbreding van de N35."

Heeft GroenLinks nog provinciale wensen voor Hellendoorn?
"Een fietssnelweg, een wandelroutenetwerk vanaf de Nijverdalse berg richting Zuna en we zien ook graag een dubbelspoor. Er zijn veel buslijnen tussen de kernen afgestoten en een OV-verbinding met Raalte mist."

Een van de belangrijkste onderwerpen voor de gemeente Hellendoorn, tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, is de verbreding van de N35. Het is merkwaardig dat de N35 niet wordt genoemd in het GroenLinks-verkiezingsprogramma. Wat is jouw standpunt?
"Ik roep al jaren dat er naast de N35 een treinverbinding loopt, die men ook kan nemen. Heel veel mensen kiezen ervoor om, alleen in de auto, in de file op de N35 te gaan staan. Dat het de huidige tweebaansweg blijft is een gepasseerd station. Ik heb mij erbij neergelegd dat de N35 straks een 2x2-baansweg zal worden. Dat geldt ook voor de Hellendoornse GroenLinks fractie. We kunnen inderdaad niet meer terug in ons standpunt, omdat we op 26 oktober 2018 medeondertekenaars waren van een, door alle fracties in de raad ondersteunde, petitie #N35. Een petitie voor de verbetering van de leefbaarheid en verkeersveiligheid van de N35. Ik hoop wel dat er uiteindelijk goed wordt gekeken naar waar de weg komt te liggen. En hoe het de mensen en de natuur treft. GroenLinks in de Provinciale Staten heeft zich nog niet neergelegd bij de verbreding en houdt het goed in de gaten."

Provinciale Staten
De Provinciale Statenverkiezingen leven meestal niet erg onder de Nederlandse bevolking. Voor veel mensen is het toch een 'ver van mijn bedshow'. Om de kiezers in Hellendoorn er meer bij te betrekken laten we de vier lokale kandidaten aan het woord. Anja ter Harmsel (1961) is fractievoorzitter van GroenLinks in de Hellendoornse raad. Ze kwam na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 met voorkeurstemmen in de raad. Naast haar kandidatuur voor de Provinciale Staten staat Ter Harmsel op de kandidatenlijst van Water Natuurlijk voor de Waterschapsverkiezingen, die ook op 20 maart worden gehouden.

Meer berichten