Foto: A. van Ipenburg

Met ledlampen kun je nu echt mooie dingen doen

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Toen ik in 2012 een artikel schreef dat een vestiging van een bank helemaal overging op led, was dat nog iets heel bijzonders. Nu, zeven jaar later, is led de standaard en zijn de mogelijkheden eindeloos.

"Voor ons 'lichtmensen' was dat in het begin een gruwel," vertelt René Averesch. Samen met Tom Duijn is hij eigenaar van D&A Licht. "Alles moest led zijn, duurzaam. Maar decoratieve lampen zijn gemaakt voor gloeilampen, voor sfeer. Als je daar zomaar een ledlamp in draait, is je lichtplan weg." René en Tom maken voor organisaties een compleet lichtplan, dat ze doorspreken met alle mensen die verantwoordelijk zijn voor de bouw of inrichting van het betreffende pand. Dat gebeurt vaak al in een heel vroeg stadium, omdat sommige ideeën gevolgen hebben voor de fundering of constructie. Ze gaan eerst met de opdrachtgever om tafel en bespreken het doel van verschillende lichtpunten. Vervolgens berekenen ze welke lichtbronnen het gewenste licht leveren en zoeken daar armaturen bij. "Soms komt een opdrachtgever bij ons met een bepaalde lamp die hij wil. Als dat niet de meest geschikte is, adviseren wij anders."

Grote bedrijven
D&A Licht heeft diverse grote bedrijven als opdrachtgever en als voorbeeld noemt René Menzis. "Daar moet alles natuurlijk arbotechnisch perfect geregeld zijn. Bij veel kantoren worden klakkeloos gewone tl-lampen vervangen door ledlampen, terwijl dat helemaal niet goed is voor de medewerkers. Er zit veel verschil in en je moet bijvoorbeeld letten op de lichtopbrengst op de werkplek en de kleur van het licht." Op de computer laat hij zien hoe ze tot een goed en arbotechnisch verantwoord lichtplan komen en wat er mogelijk is aan sfeervolle armaturen.

Afwisseling
"Wat ik vooral mooi vind aan ons werk, is de afwisseling," zegt René. "De ene week zijn we druk met een lichtplan voor een congreszaal en de volgende voor een sfeervol restaurant. Laatst kwam ik bij een dealer van auto's in de hoge prijsklasse. De eigenaar wist al wij hij wilde. Mooi, maar voor mij stond niet vast dat dat het beste was voor een goede belichting van de auto's. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en als we de belichting kunnen realiseren met dat armatuur, is dat natuurlijk perfect."

"Of de gemeente. Zij willen verduurzamen, dus over op led en hadden een leverancier gebeld. Die verwees ze door naar ons, omdat hij er niet van overtuigd was dat de uitgezochte lampen de beste oplossing waren. Wij konden de gemeente uitleggen dat een ander type/merk lamp betere resultaten zou leveren. Mensen bewust maken, dat is mooi."

D&A Licht
D&A Licht is al bijna vijf jaar gevestigd aan de Rudolf Dieselstraat 38, op bedrijventerrein 't Lochter. Behalve het maken van een lichtplan, leveren ze de producten en zorgen voor technische ondersteuning. Kijk voor meer informatie op www.dalicht.nl of bel ze op 085 8770104.

Meer berichten