Foto: A. van Ipenburg

Vrijwilligers zijn nu al maanden druk met Zunnewende

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal/Hellendoorn - Toen ik vorige week naar buiten ging en doorweekt weer binnenkwam, kon ik me nauwelijks voorstellen dat vandaag de lente begint. Laat staan dat we over drie maanden alweer de langste dag vieren tijdens het Zunnewende festival op landgoed Schuilenburg.

Een paar weken geleden sprak ik met Irma Wevers en toen kwam het gesprek op het Zunnewende festival en hoe druk ze daar nu al mee zijn. "We zijn al in september begonnen met brainstormen. Iedereen komt met ideeën voor de aankleding, artiesten en horeca. Uit de stapel die we zo krijgen, gaan we de leukste dingen uitzoeken. En er zitten echt heel leuke en bijzondere ideeën tussen. Zo was er een idee waar we de kinderen echt actief bij konden betrekken, maar dat bleek toch niet haalbaar." Irma's ogen beginnen te glinsteren. "Maar we passen het aan zodat het wel lukt!"

Het kost nogal wat
"Naast de tijd en energie die alle vrijwilligers erin stoppen, is er behoorlijk wat geld met het festival gemoeid. We krijgen subsidie van de gemeente en provincie, maar daar kunnen we alles nauwelijks van bekostigen. Er zijn regelmatig mensen die zeggen dat het zo jammer is, dat we zoveel werk doen, voor één dag. Ja, we willen wel graag een heel weekend organiseren, maar dat kost dan weer zoveel meer, vooral voor de artiesten, dat het gewoon niet uit kan."

Andere mogelijkheden
Zijn er dan geen andere mogelijkheden om aan geld te komen?
"Dat is best lastig. Er zijn diverse organisaties die ons wel ondersteunen, maar dan met materiaal en mankracht. We kunnen het aangeklede terrein de zaterdag en zondag verhuren, als we daarvoor geschikte kandidaten kunnen vinden. Maar hoe bereiken we die? Daar hebben we helaas nog geen oplossing voor gevonden."

Het festival groeit
Net zoals in de lente bloembollen tot bloei komen, groeit het festival nu. Irma is zelf op dit moment druk met het aanvragen van de vergunning. "Dat moeten we elk jaar weer opnieuw doen. En dat is niet een kwestie van de datum aanpassen, alles moet opnieuw ingevuld worden. Namen van vrijwilligers, veiligheidsplan, indeling van het terrein, alles. Het is lastig nu al alle mogelijke risico's goed in te schatten en een indeling van het terrein te maken, maar de aanvraag moet wel 12 weken voor het festival ingediend zijn." Irma glimlacht. "Toch is het zo mooi te zien hoe het festival groeit. Eerst heb je niets, kale grond. Dan komen de ideeën en nu staan de sprietjes boven, laten sommige bollen hun bloemen al zien. De eerste artiesten zijn geboekt, vrijwilligers melden zich aan, het wordt geweldig."

Praktische informatie
Het Zunnewende festival vindt plaats op vrijdag 21 juni op landgoed Schuilenburg van 16.00 tot 0.30 uur. Kaarten zijn vanaf mei te koop bij Primera Hellendoorn en de VVV Nijverdal voor 8 euro. Aan de kassa kosten de kaarten 10 euro. Kinderen tot 16 jaar mogen gratis naar binnen.
Speciaal voor 'Vrogge Veugels' zijn er nu al online kaarten te koop voor 6 euro op www.zunnewendefestival.nl. Hier vind je ook meer informatie over het programma.

Meer berichten