Jeroen Piksen draagt de Sallandse Heuvelrug een warm hart toe en maakt zich er sterk voor in de provincie. Foto: Rick Meinen.
Jeroen Piksen draagt de Sallandse Heuvelrug een warm hart toe en maakt zich er sterk voor in de provincie. Foto: Rick Meinen. (Foto: Rick Meinen)

Jeroen Piksen verkiesbaar in provincie

door Peter Schavemaker

Nijverdal - In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart interviewt Peter Schavemaker vier Hellendoornse kandidaten voor het Twents Volksblad, over hun standpunten en waarom ze Statenlid willen worden. Hellendoorner Jeroen Piksen staat op plek 7 van de kandidatenlijst van het CDA.

Je bent al vier Statenlid. Wat heb je concreet bereikt in de afgelopen vier jaar?
"Naast de grote stedelijke evenementen waarvoor subsidies zijn, heb ik er mede voor gezorgd dat er ook een provinciale subsidiemogelijkheid is voor kernevenementen. In de gemeente Hellendoorn hebben het NK Veldrijden (2016), de StrongmanRun en de Hellendoorn Rally subsidie gekregen. Hierdoor wordt Hellendoorn toeristisch extra op de kaart gezet. De gemeente moet de kansen van toerisme, de kwaliteit van het gebied, blijven koesteren en versterken. Hiernaast heb ik het initiatief genomen dat er drie permanente (rondtrekkende, red.) schaapskuddes terugkeren op de Sallandse Heuvelrug en maak ik mij in de provincie sterk voor het behoud van monumentenzorg en religieus erfgoed, dat hun kerkelijke functie dreigt te verliezen. Hierdoor verliezen dorpen hun ziel."

Op Facebook schreef je het een 'uitdaging' te vinden om de provincie dichterbij de mensen te brengen.
"De voorbeelden die ik net noemde zijn onderwerpen die iedereen snapt, dat geldt niet voor het opstellen van belastingplannen. Ondanks tientallen werkbezoeken in de provincie is het een blijvende uitdaging om beter op het netvlies te krijgen bij de mensen waar de provincie voor staat. Ik ben zelf twaalf jaar raadslid geweest in Hellendoorn en heb in al die jaren nooit een Statenlid ontmoet, die zitten in Zwolle, zo simpel is het. Ik vond dat de Statenleden niet alleen in Zwolle horen, maar in de provincie."

Welke positie heeft Hellendoorn eigenlijk op het Zwolse Provinciehuis?
"Hellendoorn heeft letterlijk het geluk dat ze midden in de provincie ligt. Hierdoor worden heel veel provinciale bijeenkomsten georganiseerd in het centrum van Nijverdal. De gemeente ligt ook aan het spoor en de N35, de levensader naar Twente toe. Om die redenen is Hellendoorn bekend in Zwolle. De gemeente Hellendoorn is verder een van de twee gemeenten in de provincie waar een Nationaal Park ligt, natuur is als onderwerp een groot ding in de Overijsselse provinciale politiek."

Je bent woordvoerder landbouw en natuur van het CDA. Welk Hellendoorns natuuronderwerp moet op de provinciale politieke agenda?
"De provincie is ervoor om de natuur te beschermen, maar ook dat het benut en beleeft moet worden. Waar voor mij de schoen wringt, is dat er jaarlijks twintig korhoenders geïmporteerd worden uit Zweden. Dit kost 12.000 euro per jaar. Hoe lang moeten we hier nog mee doorgaan? Ik heb in de provincie vragen gesteld of onze wettelijke verplichting, om beschermde soorten te handhaven, zo ver gaat dat we beesten uit andere landen halen. Ik vind het ook twijfelachtig om in de periode tussen 15 maart en 15 juli hiervoor grote delen van de Sallandse Heuvelrug af te sluiten voor wandelaars. Er zijn duizenden bomen voor verdwenen, zonder herbeplanting. Dit slaat echt door, de provincie moet hier na 2020 mee stoppen."

Jeroen Piksen
Jeroen Piksen (1956) was twaalf jaar lang raadslid in de gemeente Hellendoorn. Piksen werd in 2015 met 3.640 voorkeurstemmen verkozen als Statenlid. In de Provinciale Staten is Jeroen Piksen lid van de commissie landbouw, natuur, bestuur en financiën. Inmiddels is Piksen fulltime politicus, nadat hij eerder hoofd bedrijfsvoering was van een bedrijf in Hattem.

Provinciale Staten
De Provinciale Statenverkiezingen leven meestal niet erg onder de Nederlandse bevolking. Voor veel mensen is het toch een 'ver van mijn bedshow'. Om de kiezers in Hellendoorn er meer bij te betrekken laten we de vier lokale kandidaten aan het woord.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden