De burgemeester bewondert de prachtige cupcakes.
De burgemeester bewondert de prachtige cupcakes. (Foto: A. van Ipenburg)

De Meander geeft heel eigen invulling aan acties NL Doet

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Christelijke basisschool De Meander wilde iets terugdoen voor alles wat de overheid en met name de gemeente Hellendoorn voor hun doet. Want de gemeente maakt het mogelijk dat alle kinderen naar school kunnen, zorgen voor speeltuinen om in te spelen en regelen de nodige sportvoorzieningen.

En dus nodigden ze burgemeester Anneke Raven uit op school, om hun bedankje in ontvangst te nemen. Als ik binnenkom is het stil in de school en uit niks blijkt dat er straks hoog bezoek komt. Even twijfel ik of ik wel op de goede dag ben gekomen, maar dan komt de burgemeester binnen. De schooldirecteur begroet ons hartelijk en neemt ons mee naar groep 3 en 4. Daar zitten de kinderen al snel klaar om diverse vragen op de burgemeester af te vuren. Ze moet nog even wachten op haar verrassing. Alhoewel sommige vragen ook wel als een verrassing komen.

Slaven
"Heeft u ook slaafjes?" vraagt een van de leerlingen, als al diverse andere vragen gesteld zijn. De burgemeester lacht, net als de andere volwassenen. Aly, de rechterhand van Anneke deze ochtend, wijst lachend op zichzelf. "Ja, ik." De burgemeester legt geduldig uit dat ze geen 'slaven' heeft, maar wel mensen die haar ondersteunen. Die haar helpen haar diverse taken uit te voeren. Daar heeft ze na een vorige vraag uitgebreid over verteld. Andere vragen die voorbij komen zijn 'Wat vindt u het leukste om te doen?' 'Kent u mijn moeder?' (van een leerling wiens moeder bij de gemeente werkt). 'Doet u wel eens mee met de bouwvakkers?' 'Vindt u uw werk vermoeiend?' Het maakt niet uit welke vraag het is, onze burgermoeder neemt alle tijd de kinderen een goed en duidelijk antwoord te geven. Als het gesprek op vrijwilligerswerk komt, is het tijd de reden van dit bezoek bekend te maken.

Cupcakes
Thomas Poortman en Heleen Bessembinder, leerkrachten groep 4 en 3, vertellen dat zij met de kinderen in de kinderkeuken druk aan het bakken zijn geweest. De leerlingen hebben cupcakes gebakken en versierd, voor de burgemeester en alle mensen op het gemeentehuis. Ze overhandigen wel tien dozen met de prachtigste cupcakes en de burgemeester is zichtbaar onder de indruk.

Gesponsord
De directeur vertelt dat Hennie de Graaf met dit idee kwam. Meestal geven ze tijdens NL Doet cupcakes aan ouderen. Dit jaar doen ze het helemaal anders met allerlei activiteiten en zijn de cupcakes voor de gemeente. Dat kon mede dankzij Van Bakels in Weesp, die de school elk jaar van meel voorziet, en Jumbo Rijssen die de dozen beschikbaar stelde.

Meander Doet
Onder de titel Meander Doet, ondernemen de leerlingen van deze school allerlei activiteiten op vrijdag 15 maart. De dag van NL Doet. In de omgeving van de school helpen ze op de kinderboerderij, gaan ze langs bij ouderen, maken ze plantsoenen schoon en planten ze bloemetjes en zelfs bomen. Kinderen uit groep 8 gaan iets verder weg, zij lopen het kabouterpad bij het BuitenCentrum en ontdoen het van al het afval dat ze tegenkomen. De leerlingen leren zo maatschappelijke betrokkenheid en burgerzin.

Meer berichten