Margreeth Krommendijk ziet duidelijk het belang van een goede vertegenwoordiging in de Provinciale Staten, vanuit alle gebieden in de provincie.
Margreeth Krommendijk ziet duidelijk het belang van een goede vertegenwoordiging in de Provinciale Staten, vanuit alle gebieden in de provincie. (Foto: )

Margreeth Krommendijk verkiesbaar

door Peter Schavemaker

Nijverdal - In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart interviewt Peter Schavemaker vier Hellendoornse kandidaten voor het Twents Volksblad over hun standpunten en waarom ze Statenlid willen worden.

De Nijverdalse Margreeth Krommendijk staat op plek 7 van de kandidatenlijst van de ChristenUnie.

In een blog schreef je dat je tot voor kort niet echt veel wist van de provincie.
"Dat klopt. Ik wist niet wat de provincie deed, nu volg ik of ben ik aanwezig bij de Staten- en commissievergaderingen. Vroeger had ik kritiek, nu ken ik het belang van de provincie. Ik kan als Nijverdalse de gemeente goed op kaart zetten in de provincie. Er doen een aantal andere Hellendoornse kandidaten van andere politieke partijen mee aan de verkiezingen, de kans is groot dat er straks Hellendoornse invloed komt in Zwolle. En dat is belangrijk, denk maar aan het debat over de N35, een belangrijk punt voor Hellendoorn. Hellendoorn heeft veel meer te danken aan de provincie dan Hellendoorn en de inwoners misschien zelf denken."

De ChristenUnie wil een 'opwaardering' van de N35. Wat bedoelen jullie hiermee?
"We willen dat de infrastructuur goed is, de doorstroming beter wordt en zeggen ja tegen de verdubbeling tussen Nijverdal en Wierden. Er is al meer dan 100 miljoen euro vanuit de provincie in een rijksweg gestopt. Eigenlijk zou het Rijk moeten zeggen: wij vinden dat belangrijk en stoppen dat geld erin. Het is daarom goed dat minister Cora van Nieuwenhuizen de N35 op haar prioriteitenlijst heeft gezet. Het rijden op de N35 is nu een drama en dan heb ik het nog niet eens over de verkeersveiligheid, zoals bij Haarle, waar nu stoplichten zouden moeten worden aangelegd. En twee miljoen euro voor een tunnel, voor zo'n kleine groep..."
Renate van der Velde, lijsttrekker van de ChristenUnie, beschreef op haar Facebookpagina de N35 als 'rustig kabbelend' en 'zouden we die N35 niet gewoon laten zoals ie is?'. Dat is toch een ander standpunt.
"Dat komt omdat Renate in Kampen woont. Zij rijdt niet op de N35. Daarom is het ook precies nodig om uit alle gebieden in de provincie mensen in Staten te hebben, die het vanuit de bewoners veel beter naar voren kunnen brengen. Ik kom vaak langs Haarle, Renate komt er misschien drie keer per jaar. Rond Kampen kent zij de situatie en pijnpunten beter."

De ChristenUnie wil dat de provincie een 'sterke coördinerende rol' krijgt.
"Ja, de provincie is daar bij uitstek goed in. Ik denk dat gemeentes vaak alleen binnen eigen gemeentes kijken. Er is soms een ouder nodig die je begeleidt. De ChristenUnie ziet wel in dat bij de huidige miljoenen tekorten op het sociale domein in Hellendoorn de provincie daarin wel verder mag gaan dan wat wenselijk is. Hellendoorn heeft al bij de provincie aangeklopt, dat is heel verstandig. Als gemeente alleen kunnen we bijvoorbeeld ook de problematiek van de verzuurde grond op de Sallandse Heuvelrug niet oplossen. Daar geldt nu een pH-waarde van 3, dat is natuurazijn. Ik vind dat heel zorgelijk. Het lijkt allemaal prachtig, maar eigenlijk kan er niks meer groeien. Het lijkt wel of Hellendoorn de Sallandse Heuvelrug meer ziet als een plek waar toeristen naartoe kunnen, dan behoud van de natuur."

27 en 28 maart zijn er, ook in Hellendoorn, weer Paasvuren. Renate van der Velde is niet duidelijk over het ChristenUnie standpunt. In jullie verkiezingsprogramma staat dat de provincie paasvuren ontmoedigt en dat de hoeveelheid Co2 niet meer opweegt tegen wat ooit als cultuurverschijnsel is ontstaan. Tijdens het RTV Oost verkiezingsdebat (7 februari) zei ze dat we Paasvuren niet moeten verbieden. Wat is jouw Hellendoornse standpunt?
"Die Paasvuren zijn een gave traditie en cultureel erfgoed, daar moeten we van afblijven. Ik zie wel de vieze lucht en de rotzooi van vuurwerk in de speeltuin in onze buurt. We moeten de Paasvuren absoluut niet afschaffen, maar moet het zo groot? De Paasvuren in Hellendoorn moeten gewoon doorgaan, maar we moeten ons met elkaar afvragen of we dit nog moeten willen."

Meer berichten