Foto:

Nieuwjaarsconcert Die Regghe Sangers komt in het voorjaar

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Hoewel het nog bijna twee maanden duurt, wilden de heren van Die Regghe Sangers dat ik nu alvast een bericht in de krant zette. "Ja, de mensen vragen steeds maar wanneer wij ons 'nieuwjaarsconcert' geven," legt Johan Nijveld uit. Ik spreek met hem en de heren Jan en Gerrit Nekkers.

Het gaat namelijk niet alleen om het concert. Na twintig jaar trouwe dienst neemt dirigent Leo Kleinjan afscheid van het koor. "Daar willen we uitgebreid aandacht aan besteden," zegt Johan. "Leo heeft zo ontzettend veel voor ons gedaan, zonder ooit om een vergoeding te vragen en daar willen wij hem voor bedanken." Jan en Gerrit beamen dit. "Toen we begonnen met Die Regghe Sangers, twintig jaar geleden, hadden we natuurlijk een dirigent nodig," vertelt Jan. "Leo wilde ons wel voort helpen, tot we een andere dirigent hadden gevonden." Ze lachen, zover is het duidelijk nooit gekomen.

Dierbare herinneringen
Terwijl we praten blijkt duidelijk hoeveel waardering de heren hebben voor hun dirigent. Diverse dierbare en leuke herinneringen passeren de revue. "Hij heeft ons echt leren zingen," vindt Gerrit. "We waren eens op een festival en toen zei Leo tegen een van de koren dat wij zongen en zij schreeuwden. Sinds die tijd zijn heel wat koren beter gaan zingen." De anderen lachen instemmend. "We willen niet pochen, maar we zijn een van de beste tien Shantykoren in Nederland. We zingen duidelijk, hebben een heel eigen repertoire, andere koren vragen om onze liederen én we mogen vaak festivals afsluiten. Dat zegt toch wel wat," meent Johan. "En dat hebben we allemaal aan Leo te danken."

Voorjaarsconcert
En nu is volgens Leo het moment gekomen om afscheid te nemen. "Ja," zegt Jan. "Hij wordt dit jaar 75 en hij heeft altijd gezegd dat hij niet als oude vent voor het koor ging staan. Bij ons allemaal begint de leeftijd wel te tellen, wat jonge aanwas zou mooi zijn. Maar goed, we wilden geen nieuwjaarsconcert geven, omdat januari toch altijd al zo'n drukke maand is, dus besloten we een voorjaars-/afscheidsconcert te geven. Leo heeft het programma grotendeels zelf samengesteld, met liederen waar hij warme gevoelens bij heeft en een gastoptreden van het Ensemble van het Nijverdals Mannenkoor."

Natuurlijk verloop
Dat leden van Die Regghe Sangers erg trouw zijn, blijkt als Johan vertelt dat ze eigenlijk alleen 'natuurlijk verloop' hebben. Leden haken alleen af als ze overlijden. "We zijn nu voor het eerst echt op zoek. Naar een dirigent natuurlijk, maar ook naar accordeonisten. En hoewel we van oudsher een mannenkoor zijn, zijn vrouwen ook van harte welkom met ons mee te doen!"

Concert
Het voorjaars- en afscheidsconcert van Die Regghe Sangers vindt plaats op zaterdag 13 april in Het Centrum aan de Constantijnstraat. Het concert begint om 20.00 uur, maar mensen kunnen vanaf 19.30 binnenkomen. Kaarten kosten 10 euro en zijn vanaf donderdag 21 februari te koop bij de leden van het koor, Primera Nijverdal en Hellendoorn en aan de zaal (als er dan nog kaarten zijn). Potentiële nieuwe leden, muzikanten en zangers, kunnen voor informatie terecht bij Johan, via jam.nijveld@t-mobilethuis.nl.

Meer berichten