Foto: Nut en Genoegen

Professor Knobbel en de krimpstraal

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Toneelvereniging Nut en Genoegen brengt woensdag 13 februari om 15.00 uur een nieuwe kindervoorstelling op het toneel van het ZINiN Theater: De Krimpstraal. Dit spannende toneelstuk staat onder regie van Milou Nijenhuis. Het eerste toneelstuk van Nut en Genoegen dat ze 'solo' regisseert.

Het kost wat moeite met elkaar in contact te komen, maar het is gelukt. Ik spreek haar net na een repetitie en ze verzekert me dat het echt wel zin heeft dit artikel op de dag voor de voorstelling in de krant te zetten, want er zijn nog kaarten beschikbaar. Ze is blij met de aandacht die het kindertoneel nu krijgt. "Hoeveel kinderen gaan er nog naar het theater?" vraagt ze. "Ze gaan wel naar de film, maar bijna niet meer naar het theater. En zo heel veel aanbod voor kinderen is er ook niet."

Enthousiast maken
"Dat willen wij graag veranderen. Ons belangrijkste doel is kinderen enthousiast maken voor het theater. En hoe kan dat beter dan met een gave voorstelling, die maar vijf euro kost?"

Er spelen geen kinderen mee in de voorstelling. Zou dat kinderen niet nóg enthousiaster maken?
"Misschien wel, maar binnen Nut en Genoegen ambiëren we dat niet. We spelen met (jong) volwassenen, maar wel vóór kinderen. Er zijn andere toneelverenigingen waar kinderen echt spelen, maar dat doen wij niet. Dat is toch wel een andere tak van sport."

Moeten, moeten, moeten
Milou assisteerde de afgelopen jaren Annie Kok als regisseur en hield zich vooral bezig met het kindertoneel. Afgelopen jaar stopte Annie helemaal met regisseren en maakte Milou haar debuut met de kindervoorstelling. "Ja, het is zo geweldig leuk om te doen," vertelt ze enthousiast. "Als kind speelde ik al graag toneel en op het vmbo deed ik altijd mee met de kerstmusical. Toen is mijn liefde voor theater en toneel eigen echt geboren. Ik deed auditie voor de musicalacademie in Den Haag en daar heb ik drie jaar lang de opleiding gevolgd. Dan ben je wel op een heel andere manier met toneelspelen en theater bezig, veel commerciëler. Na mijn opleiding ben ik nog een tijdje met dans bezig geweest, maar er kwam op een gegeven moment een soort omslagpunt. Het toneelspelen werd moeten, moeten, moeten en de lol ging er vanaf. Ik ben op zoek gegaan naar iets anders en werk nu in de gehandicaptenzorg."

Regisseren
"Mijn vader zat altijd al bij Nut en Genoegen en tijdens mijn studie ben ik er ook bij gekomen. Het is echt een fijne vereniging. Laagdrempelig en plezier in het spelen staat voorop. Dat vind ik echt heel fijn. Na verloop van tijd ging ik Annie ondersteunen bij het regisseren en zo kwam eigenlijk van het een het ander. En nu ben ik regisseur van het kindertoneel."

Droom
Doe je in je werk ook wel eens iets met toneel?
"Nee, niet echt. Sommige cliënten zijn wel grote toneelspelers, we hebben heel veel plezier met z'n allen en soms lijkt het wel een klucht, maar een toneelstuk opvoeren zit er nog niet in. Dat lijkt me trouwens wel heel mooi. Een groep opzetten met mensen met een verstandelijke beperking en die een voorstelling laten spelen. Als dat toch eens zou kunnen, dat is toch wel mijn droom," zegt ze mijmerend.

Meer berichten