Niet alle kinderen kunnen vrijuit klimmen en klauteren. Voor kinderen die daar moeite mee hebben, biedt de kinderfysiotherapeut uitkomst.
Niet alle kinderen kunnen vrijuit klimmen en klauteren. Voor kinderen die daar moeite mee hebben, biedt de kinderfysiotherapeut uitkomst. (Foto: )

Veel kinderen baat bij fysiotherapie

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - "Kan jouw kind nog niet lopen? Ons kind kon al met tien maanden zelf lopen. Dat zijn opmerkingen die we vaak horen als ouders met jonge kinderen bij ons komen." Aan het woord is Lisanne Wennemers-Maris, sinds kort als kinderfysiotherapeut werkzaam bij Fysio Centrum Nijverdal. "Het kan jonge ouders erg onzeker maken. Ze gaan dan op internet zoeken wat 'normaal' is. Maar zo simpel is het niet. Elk kind ontwikkelt zich anders. En als jouw kind achterloopt in ontwikkeling, waardoor komt dat dan?"

Observeren
Kinderfysiotherapie is gericht op het observeren, onderzoeken en behandelen van kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.

Nul jaar en dan al fysiotherapie?
"Ja, dat is mogelijk. Een kinderfysiotherapeut kan ouders ondersteunen bij bijvoorbeeld een huilbaby, een voorkeurshouding, overstrekken en motorische ontwikkelingsachterstand. Ook baby's met aangeboren aandoening hebben baat bij de begeleiding van de kinderfysiotherapeut. Hierbij kun je denken aan hersenschade door zuurstof tekort bij de geboorte, een open ruggetje of klompvoetjes."

Ontzettend onhandig
"Sommige kinderen lijken ontzettend onhandig. Vaak denken ouders dat hun kind gewoon beter op moet letten, maar sommige kinderen lukt het gewoon niet, hoe goed ze ook hun best doen. Of ze blijven maar onleesbaar schrijven. Dat heeft allemaal te maken met de ontwikkeling van de motoriek. Ik maak voor die kinderen en hun ouders een plannetje over hoe ze activiteiten beter kunnen uitvoeren. We kunnen zoveel doen om dit soort problemen te verhelpen."

Nooit alleen
"Als kinderfysiotherapeut werk ik nooit alleen. Ouders zijn een belangrijke schakel tijdens de behandeling van het kind. Als ouders toestemming geven werk ik samen met leidsters van de opvang en peuterspeelzaal, leerkrachten, consultatiebureau arts, huisarts, logopedist, sportvereniging en specialisten in het ziekenhuis. Alles wat je aandacht geeft groeit. En dat doen we hier."

Vragen of twijfels
Heeft u vragen over uw kind? Twijfels over de ontwikkeling of de motoriek? Heeft uw kind pijnklachten tijdens het sporten? U kunt altijd contact opnemen met Fysio Centrum Nijverdal, Jacob van Houtestraat 8, Nijverdal. Dat kan via lisanne@fysiotherapienijverdal.nl of 0548-610958. Meer informatie staat op hun website www.fysiotherapienijverdal.uwpraktijkonline.nl. Het Fysio Centrum is ook te volgen op Instagram: @kinderfysiotherapiennijverdal en op facebook.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden