Foto: Lenneke Lingmont

Hondenmens Anja geeft training mindful werken

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Anja Reijnders woont in Nijverdal en bracht vorig jaar het boek 'Hondenmens' uit. Het boek is ondertussen veel verkocht en de reacties zijn lovend. Daar is ze natuurlijk erg blij mee, want door het boek leren mensen op een simpele manier communiceren met elkaar en met honden, op een prettige en respectvolle manier, zodat het voor iedereen veilig voelt en ze in harmonie met elkaar kunnen leven.

"Honden komen we dagelijks tegen en of je nu zelf wel of geen hond hebt, wat zou de wereld er een stuk leuker uitzien als we meer respect en begrip voor elkaar zouden hebben," zegt Anja. "In het boek komt de communicatie tussen mens en hond ook uitgebreid aan bod. Het is namelijk voor beide belangrijk dat je elkaar begrijpt."

Basisregels
In het boek staan hoofdstukken met specifieke informatie over communicatie tussen mensen en honden, voorbeelden uit de praktijk, simpele basisregels waar je direct mee aan de slag kunt, kinderen en honden, het aanschaffen van een pup of oudere hond, ervaringsverhalen uit de praktijk van deskundigen en uitleg over de lichaamstaal van honden. "Verder beschrijf ik mijn bijzondere band met Zena, onze Rhodesian Ridgeback teef van 6, en vind je een aantal tips en tricks. Kortom, iedereen kan er zijn voordeel mee doen."

Voor Anja was het een logische vervolgstap de training 'Mindful werken met je hond' te ontwikkelen. "Ik geef al een aantal jaren Mindfulness lessen. Tijdens mijn persoonlijke mindfulness training lieten onze honden mij veel zien en leerde ik er steeds meer op vertrouwen. Ook merkte ik dat mijn band met de honden veel meer verdieping kreeg en ik leerde ze steeds beter 'lezen'. Daarom was het dan ook een mooie uitdaging om hiermee te gaan werken. Met feedback van een aantal deskundigen ontwikkelde ik deze training, om mensen te helpen bij zaken waar ze tegenaan lopen in het samenwerken met hun hond. Je hond is namelijk een perfecte spiegel, die we vaak niet in de ogen durven te kijken. Het was dan ook fantastisch om te zien hoe snel de cursisten mooie stappen konden zetten en al direct resultaat zagen in samenwerking met hun trouwe viervoeters."

Training
In deze training komen uiteenlopende zaken aan bod. Zo leren de deelnemers bijvoorbeeld zich bewust te worden van hun eigen staat van zijn en wat hun valkuilen zijn, hoe zij hun emoties en stress reflecteren op hun hond en hoe gedachten en vooroordelen in de weg kunnen staan. Daarnaast is er aandacht voor wat zij graag willen veranderen of leren. Na de training weten ze hoe ze positief kunnen communiceren met hun hond, hoe ze kunnen werken met hun basisvertrouwen en is er een diepere verbinding tussen baas en hond en is er wederzijds vertrouwen waardoor ze nog meer van elkaar genieten.

Start eind maart/begin april
De volgende training 'Mindful werken met je hond' start eind maart/begin april. "Het zijn vijf lessen van ongeveer twee en half uur, waarbij we werken in kleine groepjes," legt Anja uit. "Alle deelnemers krijgen mijn boek 'Hondenmens' aan het begin van de cursus. Daar kreeg ik al veel positieve reacties op. Een van mijn cursisten zei dat ik feilloos merk waar de schoen wringt in het gedrag van je hond en dat je heel goed leert hoe je bepaald gedrag kunt ombuigen of voorkomen. Een ander heeft een bijzondere band met haar teckel gekregen. Dat is natuurlijk geweldig om te horen!" Anja straalt ervan. "Met het geleerde kun je verder zelf aan de slag en als er vragen zijn kunnen cursisten altijd bij me aankloppen."

Meer informatie
Aanmelden voor de training kan via het contactformulier op www.openhartenmind.nl. Wie meer informatie wil, kan mailen naar anja@region.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden