Foto: Stefan Schipper

Maand van het dialect grandcafé N-Joy

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Maart is de maand van het dialect en daar doet grandcafé N-Joy volop aan mee. Cabaret, muziek en verhalen komen in dialect van het podium. Jan Riesewijk gaf samen met onder andere Helligen Hendrik en Natalie Baartman een oudejaarsconference in het Wilminktheater en Enschede. Niet één keer, maar zes keer voor een uitverkochte zaal.

"We geven er allemaal een eigen invulling aan, hebben onze eigen stijl, maar het ging perfect samen," vertelt Jan. Hij is bij N-Joy voor een promofilmpje en neemt de tijd voor een gesprek met de krant. "We merken dat het dialect nog steeds 'wel wil'," vervolgt hij. "Zeker in deze regio. Bij ons in Losser zijn de zittingsavonden van het carnaval altijd zo uitverkocht. Dat gaat ook allemaal in het dialect."

Dialect is in
"In mijn leeftijdsgroep (achter in de 20-red.) is het best wel hot nu," vult Frens, programmeur en pr-man van N-Joy aan. "Er zijn goede bands waar we graag naar toe gaan en ook het cabaret spreekt aan. Toen Jan vertelde dat RTV Oost een dialectmaand doet, zag ik gelijk mogelijkheden voor N-Joy. Ik had een paar optredens van Jan gezien en het leek me prachtig hem hier met een paar collega's te hebben. Dat is gelukt. Op 25 en 26 maart komt hij hier. Om te beginnen." "Doe maar henig an," lacht Jan. "Eerst hier maar eens mee beginnen."

Twentse conference
"Het is een avondvullend programma met conferences en cabaret in het Twents. Bezoekers moeten ons dialect wel kunnen verstaan, anders is er waarschijnlijk niets aan," zegt Jan lachend. "Omdat ik het niet alleen doe, krijgen de mensen verschillende soorten humor voor hun kiezen. Hoe we de avond gaan invullen weten we nog niet, misschien zit er iets van muziek bij, maar het wordt in ieder geval genieten."

Andere optredens
En er zijn meer optredens in het dialect. Vrijdag 8 maart trappen Handy Joe & the Boogie Kearls om 21.30 uur de maand van het dialect af. Zaterdag 23 maart om 17.30 uur is het de beurt aan Herman Kampman en Jan Niewold. De eerste twee optredens kan iedereen gratis bijwonen. Kaarten voor Riesewijk & collega's kosten 17 euro. De Twentse Conference is te zien en beluisteren op maandag 25 en dinsdag 26 maart vanaf 20.00 uur (zitvoorstelling). Tickets zijn te koop aan de bar van Grandcafé N-Joy, via de mail: tickets@grandcafe-njoy.nl of 06 300 27 335 (alleen WhatsApp). Op www.grandcafe-njoy.nl is alle informatie over deze en andere optredens terug te vinden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden