Foto: Willemien Berkenbos

Schrijven en meer… aan keukentafel De Schrijverie

door Annemieke en Willemien

Hellendoorn - Begin oktober zat ik zelf aan de keukentafel bij Willemien Berkenbos van De Schrijverie om haar workshop creatief schrijven te ervaren. Ze vertelde over de cursussen en workshops die ze wilde gaan geven. De workshop kwam niet direct van de grond, maar de cursus 'Schrijf je leven' wel.

Het is woensdagavond en de eerste cursisten lopen enthousiast binnen. De kachel brandt, de keukentafel is ingericht als schrijftafel in kerstsfeer. Als iedereen is voorzien van koffie of thee, zetten we de pennen op papier. Net als in de sport, is het belangrijk even op te warmen en 'te landen'. Schrijven is een fysiek en mentaal gebeuren; een proces van hoofd naar hart. Alle zintuigen doen mee. Alles wat je schrijft is goed. "Ik zeg altijd, blijf je pen bewegen, want eerste gedachtes hebben een enorme energie," vertelt Willemien.

Ontdekkingsreis
In december rondt de eerste groep schrijvers de cursus 'Schrijf je leven' af. Het is een ware 'ontdekkingsreis met verrassingen'. "We werken bijvoorbeeld met muziek uit verschillende levensfases. Dat leidt tot veel herinneringen en mooie anekdotes. Ik reik verschillende schrijftechnieken aan, die helpen herinneringen op te halen. Schrijven is een effectief middel om te ordenen en nieuwe inzichten op te doen. In de cursus besteed ik aandacht aan reflectief en expressief schrijven. Je gaat terug in de tijd en leert vrij uit op papier schrijven."

Lach en traan
Sommige oefeningen zijn kort. "Snel en kort schrijven versterkt de onthullende werking," legt Willemien uit. "Alles levert schrijf- én gespreksstof op. Wie wil, leest voor. Dat lezen is een heel ander proces dan schrijven. Je ervaart een nieuw level van jouw verhaal. Dat zorgt voor een lach en soms een traan, heel puur. Het kan bevrijdend werken of het geeft weer andere inzichten, kortom: een bewustwording."

Aan het eind van de avond heeft iedereen een motto, een sleutelwoord, een voornemen of besluit geschreven. Een boeiend proces. "De resultaten van de avond zijn verrassend. Je hoeft geen schrijver te zijn, het is jouw verhaal, op jouw manier verteld. Dat maakt het authentiek en dus mooi. Als schrijfcoach mag ik daar van genieten."

Willemien krijg ook mooie reacties van deelnemers, zoals "Je stijgt boven jezelf uit. Er gaan heel wat deurtjes open van je leven, een prachtige ervaring om daar over te schrijven." "Fantastische avonden, waar je je winst mee doet voor de toekomst. Inspirerend, lekker (door de catering), gezellig en leerzaam, leuke mensen, prachtige locatie, knus en vertrouwelijk." "Ik wilde alles van me af schrijven, maar heb met de 'Schrijverie' inzicht gekregen dat ik juist 'naar me toe wil schrijven'."

Meer berichten