Foto: A. van Ipenburg

Schrijven om eindelijk jouw boek (af) te schrijven

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Tijdens het Literair Café 'Voeding voor de geest' in de Smidse deed Vlindertje Smit een oproep aan alle schrijvers in de gemeente Hellendoorn, om samen een schrijfgroep te vormen. Als schrijver voelde ik mij natuurlijk direct aangesproken en ik ging met Vlindertje in gesprek.

Het idee komt voort uit de ervaring die ze had met een kunstenaarscollectief en een zekere onvrede over de totstandkoming van haar boek. "Na mijn kunstopleiding in Leiden viel ik een beetje in een gat," vertelt ze. "Kunstenaar zijn is een eenzaam beroep. Ik had inspiratie genoeg, maar toch kwam er weinig uit mijn handen. Door aan te sluiten bij een kunstdiscours kreeg ik de stimulans mijn werken wel af te maken." Als zelfstandig tekstschrijver herken ik veel van wat Vlindertje vertelt. Alleen werkend op mijn zolderkamer kwam er weinig tekst op papier, maar toen ik een kantoorruimte huurde in Het Kantoor, waar ik omringd ben door andere zelfstandig professionals begon het ineens te lopen. Gewoon door met anderen over mijn en hun werk te praten.

Een boek schrijven
"Vraag een groep willekeurige mensen wat ze ooit nog eens willen doen in hun leven en het antwoord is vaak 'een boek schrijven'," zegt Vlindertje over haar initiatief. "Dat wil ik zelf ook. Maar waarom hebben deze mensen niet al hun eigen boek in de boekenkast staan? Waarom is mijn boek nog niet af? Omdat schrijven in een groep gewoon veel beter werkt en bovendien nog leuker is." Dat kan ik alleen maar beamen. Delen van mijn boek over Turkije liggen ergens in mijn computer, te wachten tot ze in de zon mogen stralen...

Voordelen schrijfgroep
Deelnemen aan de schrijfgroep levert schrijvers in spe een stok achter de deur om hun schrijfideeën door te zetten en daadwerkelijk te realiseren. Je kunt in de groep controleren of jouw verhaal overkomt zoals je dat bedacht hebt. Andere schrijvers kunnen wijzen op zaken die je zelf niet (meer) ziet, zoals in herhaling vallen (stopwoorden) of geen consequente stijl hanteren. Je kunt de input van de anderen gebruiken om je verhaal te verbeteren en nieuwe ideeën en inspiratie op te doen. En natuurlijk is het gezellig en sociaal.

Opzet schrijfgroep
"Mijn idee is de groep één keer per maand bij elkaar te laten komen en dan elkaars werk te bespreken," legt Vlindertje uit. "Iedereen levert een tekst aan die de anderen kunnen lezen, voor de bijeenkomst. Dat betekent dat je elke maand in ieder geval een stuk moet schrijven. Dat is die stok achter de deur."

Geen cursus
"Het is geen cursus," benadrukt Vlindertje. "Die zijn er al genoeg. Er zijn geen kosten aan verbonden en er is geen enkele verplichting, behalve misschien je inzet tonen. De teksten die de deelnemers aanleveren moeten wel echt door de anderen gelezen en tijdens de bijeenkomst serieus besproken worden."

Van start
Met de vijf deelnemers die zich nu aangemeld hebben, is de groep groot genoeg om te starten, wat in januari dan ook gaat gebeuren. "Ik moet nog even overleggen met de deelnemers wanneer we precies beginnen, maar dat we beginnen staat vast," glundert Vlindertje. "De bijeenkomsten vinden plaats in de ZINiN Bibliotheek, omdat dat een neutrale en centrale locatie is. Als er nog meer mensen mee willen doen, kunnen ze zich gewoon bij mij aanmelden (info@studiovlindertje.nl). Er is niet echt een maximum, maar misschien moet de groep niet veel groter worden dan tien." Ze kijkt me vragend aan. Ik ben het met haar eens, maar de toekomst zal het leren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden