Monique, Robert en Nusa waren getuigen van het drukken van hun boek 'Sterrenstof'.
Monique, Robert en Nusa waren getuigen van het drukken van hun boek 'Sterrenstof'. (Foto: Op de goede dingen)

Sterrenstof ziet levenslicht: lichtpuntje in donkere tijd

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal/Deventer - Robert en Monique Lentelink presenteren op 12 december in de Deventer Bibliotheek een bijzonder boek: Sterrenstof. Sterrenstof is een kinderboek dat het verhaal vertelt van een meisje dat een broertje krijgt, maar dat stilgeboren wordt.

Sterrenstof is ontstaan nadat Robert en zijn vrouw Nusa in 2015 ouders worden van een stilgeboren zoontje, Lennon. "Lize werd voor het eerst grote zus, maar moest ook gelijk afscheid nemen van haar broertje," vertelt Robert. "Voor zo'n klein meisje is dat moeilijk te begrijpen. Zoals veel ouders doen, vertelden wij haar dat Lennon een ster geworden is. Nieuwsgierig als ze is, wilde ze weten hoe hij dan een sterretje wordt. En zo is het verhaal over de Sterrenfabriek geboren."

Illustraties
"In de jaren na Lennons geboorte heb ik het verhaal over de sterrenfabriek regelmatig verteld. Steeds reageerden de mensen heel positief. Ik moest het verhaal gewoon op papier te zetten. Dat heb ik gedaan en toen is het een tijdje op de plank blijven liggen. Tot mijn zus Monique ging illustreren en de uitdaging wel aandurfde. Samen hebben we toen, met ondersteuning van grafisch vormgever Amy Besten, 'Sterrenstof' gemaakt."

Toekomstige sterrenkindjes
"We hebben 'Sterrenstof' geschreven om ouders, broertjes en zusjes van toekomstige sterrenkindjes een handvat te bieden bij het verwerken van het immens grote verlies," vult Nusa aan. "Bij de Stichting Still Fotografie maken vrijwillige fotografen reportages van stilgeboren kindjes. In een paar jaar tijd zijn alleen in het noorden en oosten van Nederland al 1600 reportages gemaakt. Dat zijn heel veel mensen die met dit verdriet geconfronteerd worden." "Dit boekje is uniek in zijn soort. Er zijn veel kinderboeken over de dood en dat iemand een ster wordt, maar hoe iemand een sterretje wordt is nog niet eerder verteld," zegt Monique. "Dat maakt dit boekje onderscheidend en ik vind het een eer dat ik er aan mee mocht werken."

Hart onder de riem
Monique, Robert en Nusa waren getuigen van het drukken van hun boek 'Sterrenstof'. Ze hopen iedereen die met hetzelfde verlies geconfronteerd wordt als zij, een hart onder de riem te kunnen steken. "Het is ook vooral geen commerciële actie," zegt Robert. "Dit boekje moet gewoon voor iedereen beschikbaar zijn. We proberen het in zoveel mogelijk bibliotheken te krijgen en er via sociale media veel aandacht aan de schenken." Ze laten trots een eerste exemplaar zien. "Eigenlijk hoop ik dat heel weinig mensen het nodig hebben, maar de ervaring leert anders. Helaas."

Na de presentatie van 'Sterrenstof', op 12 december om 16.00 uur in de Bibliotheek van Deventer, is het boek in Nijverdal te koop bij Bruna en Kikke, of te bestellen op www.opdegoededingen.nl/sterrenstofhetboek. Robert geeft informatie via sterrenstof@opdegoededingen.nl of 06-34650369.

Meer berichten