Foto: Scouting Hellendoorn

Scouts in contact via radio en internet op JOTA-JOTI

Nijverdal - Scoutinggroep Hellendoorn-Nijverdal deed zaterdag 20 oktober opnieuw mee met het jaarlijkse weekend van JOTA-JOTI. Dat staat voor Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet.

Scouts van over de hele wereld hebben elkaar ontmoet via de amateurradio en het internet. Donderdag werd, bij de blokhut aan de Duivecatelaan, al begonnen met het neerzetten van een 16 meter hoge toren. Daarop werd een van de zendmasten geplaatst. Echt pionieren, een ware klus waar veel leden met plezier aan gewerkt hebben.
Aansluitend werden de zendapparatuur voor de JOTA en de laptops voor de JOTI geïnstalleerd. Beide activiteiten zijn voorbeelden waarin techniek en amateurradio samen komen tot één activiteit. De hele zaterdag werd daar gebruik van gemaakt door de jeugdleden van de verschillende speltakken. Via JOTI werden er contacten gelegd met scoutingleden in veel landen binnen en buiten Europa waaronder Ierland, Denemarken, Nigeria, Egypte, Columbia, Filipijnen, China, Oceanië, Nieuw Zeeland en zelfs Antarctica.
Voor de contacten via de ether werd gebruik gemaakt van de kennis en vaardigheden van operators uit de omgeving. Er werden drie zenders gebruikt en meerdere antennes geplaatst, waarmee bijna 150 verbindingen gemaakt werden, waarvan Amerika de verste was. Daarnaast hebben de scouts en explorers gesoldeerd met printplaatjes, anodes, condensatoren, transistors en ic's om onder meer een discolampje of een digitale dobbelsteen te maken.

Meer berichten