Foto: A. van Ipenburg

Annie neemt na zestig jaar afscheid

door Annemieke van Ipenburg

Andere regisseur neemt het over

Nijverdal - Toneelvereniging 'Nut en Genoegen' speelt op 2 en 3 november de laatste voorstellingen die (mede)geregisseerd zijn door Annie Kok. Na zestig jaar draagt ze het stokje over en trekt zich terug in de coulissen.

"Eigenlijk wilde ik vorig jaar al stoppen, maar toen was er nog geen andere regisseur," vertelt Annie. "De nieuwe regisseur, Frank Ruiter, had nog niet zoveel ervaring, dus heb ik hem voor deze voorstelling ondersteund. Maar nu stop ik er echt mee." Haar man Johan kijkt bedenkelijk. "Helemaal stoppen kan ze toch niet," zegt hij. Zelf is hij ook lid van de toneelvereniging, net zolang als zijn vrouw. "Zij ging erbij, dus ik ook," vertelt hij met een lach. "Zo ging dat toen. Niet dat ik gespeeld heb, ja, één keer een boom. Nee, ik heb hand- en spandiensten verricht en ben jarenlang penningmeester geweest."

Hechte groep
Uit hun onderlinge opmerkingen maak ik op dat ze het beiden lastig vinden echt afscheid te nemen van hun vrijwilligerswerk. Ze zijn niet alleen bij 'Nut en Genoegen' betrokken, maar ook bij andere verenigingen. "Het is een hechte groep, we spelen al heel lang samen. Dan neem je niet zomaar afscheid," zegt Annie. "Het is een heel sociaal gebeuren. Ik blijf wel souffleren en ik heb nog veel toneelkleding, die kunnen ze blijven gebruiken."

Kindertoneel
Annie heeft ook jarenlang het kindertoneel geregisseerd, maar dat is nu overgenomen door Milou Nijenhuis. "Toen heb ik voor het eerst een voorstelling vanuit de zaal bekeken, dat had ik nog nooit gedaan. Dat was zo ontzettend leuk!" "We hebben ook optredens in verzorgingshuizen gedaan," vult Johan aan. "Dat was erg leuk en dankbaar. En we speelden vroeger ook wel eens 'uit', in andere plaatsen. Maar die hebben nu hun eigen toneelverenigingen." "O ja," veert Annie op, "en toen we 'Allo allo' deden op 5 mei, gewoon op Nijverdal, dat was leuk."

Het is wel duidelijk, Annie en Johan zijn na zestig jaar nog lang niet klaar bij 'Nut en Genoegen' of andere organisaties waar ze vrijwilligerswerk doen.

Diagnose: niet meer te redden
Toneelvereniging 'Nut en Genoegen' speelt op 2 en 3 november de nieuwe klucht 'Diagnose: niet meer te redden'. Hierin nemen ze iedereen mee naar het niet al te florissante N&G-streekziekenhuis, dat bezoek krijgt van de gezondheidsinspectie. Hoofdzuster de Vries wil alles op rolletjes laten lopen, maar de patiënten werken niet mee.
De voorstellingen beginnen om 20.15 uur. Kaarten van 12,50 euro per stuk zijn te koop bij de Tourist Info in de bibliotheek of via www.zinin.com.

Meer berichten