Foto:

Week van de Duurzaamheid

NIJVERDAL - Op de Duurzaamheidsmarkt in Nijverdal op zaterdag 13 oktober van 12.00 tot 16.00 uur staan IVN Hellendoorn-Nijverdal en Tuincentrum Calkhoven samen met een kraam over duurzaam tuinieren.

Woensdag 10 oktober is het de nationale 'Dag van de Duurzaamheid'. De gemeente Hellendoorn maakt dit breder door er een 'Week van de Duurzaamheid' van te maken. Als sluitstuk wordt er op zaterdag 13 oktober 2018 een 'duurzaamheidsmarkt' gehouden. Deze vindt plaats op het Henri Dunantplein, voor de ingang van het Huis voor Cultuur en Bestuur, van 12.00 uur tot 16.00 uur. Er staan diverse kramen met uiteenlopende informatie over verschillende aspecten rond het thema 'duurzaamheid'.

Eigen leefomgeving
'Duurzaam' dit en 'duurzaam' dat. Wekelijks, zo niet dagelijks worden we geconfronteerd met dit begrip. Alles moet duurzaam zijn, tegenwoordig. Het klimaat verandert, de aarde warmt op, het gaat slecht met de insecten. Je zou er haast moedeloos van worden. Wereldgrote problemen, wat kunnen wij, gewone burgers, daar aan veranderen?

"Heel wat," zeggen IVN Hellendoorn-Nijverdal en Tuincentrum Calkhoven. "Begin in je eigen leefomgeving, daar kun je genoeg doen. "Waar kun je makkelijker beginnen dan in je voor- of achtertuin?" Met deze positieve boodschap staan beide initiatiefnemers samen op de Duurzaamheidsmarkt.

Duurzaamheid in de tuin
Het IVN en het tuincentrum hebben de handen in één geslagen. Om te beginnen, kunnen mensen minder verharding in de tuin aanleggen. Een betegelde tuin is weliswaar onderhoudsarm en praktisch, maar heeft ook nadelen. Het regenwater wordt niet opgevangen en kan moeilijk worden afgevoerd. In de zomer is de tuin warmer. Er is weinig gelegenheid voor (nuttige) insecten om te overleven. Hierdoor zijn er minder vogels, egels en andere dieren. Het IVN zal op de Duurzaamheidsmarkt aanwezig zijn met onder andere tips over hoe mensen duurzamer en groener kunnen tuinieren. Tuincentrum Calkhoven zal een week van te voren op haar terrein een tafeltentoonstelling maken, waar bijvoorbeeld allerlei planten staan die goed tegen extreme weersomstandigheden kunnen en insecten aantrekken.

Goede start
Het IVN en Tuincentrum Calkhoven willen iedereen een goede start geven. Bij het tuincentrum kan, tegen inlevering van een tegoedbon, gratis een vlinderstruik en een zak potgrond worden afgehaald. Er zijn vlinderstruiken voor zowel grote als kleine tuinen. Naast het inleveren van de tegoedbon, moet er aan twee andere voorwaarden worden voldaan: het gelijktijdig inleveren van een vragenlijst/zelftest plus een tegel uit je tuin. Tegoedbon en vragenlijst zijn verkrijgbaar bij de kraam op de Duurzaamheidsmarkt. Dit onder het motto 'tegel er uit, plant er in'. Wees er snel bij, slechts de eerste 75 klanten bij Tuincentrum Calkhoven kunnen de tegoedbon inwisselen!

Operatie Steenbreek
De gemeente Hellendoorn ondersteunt dit samenwerkingsproject tussen IVN en Tuincentrum Calkhoven. Men overweegt zich aan te sluiten bij de landelijke campagne 'Operatie Steenbreek' van het IVN. Een groot aantal andere gemeenten heeft dit reeds gedaan, om zo het 'groene tuinieren' bij haar inwoners te stimuleren en te bevorderen.

Gemeente
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van de gemeente. Daarom organiseert de gemeente in samenwerking met het Platform Duurzaam Hellendoorn deze Week van de Duurzaamheid met tal van activiteiten. Waaronder dus de traditionele duurzaamheidsmarkt. Dennis op den Dries opent de markt om 12.30 uur.

Activiteiten
Tijdens de 'Week van de Duurzaamheid' zijn er diverse activiteiten in de gemeente Hellendoorn. Woensdag 10 oktober lezen bestuurders en inwoners verhalen over duurzaamheid voor op basisscholen. 's Middags kunnen inwoners zich laten informeren over de duurzame herinrichting van de Grotestraat. Om 14.00 uur kan iedereen zich op het Henri Dunantplein melden voor een rondgang over het project. Donderdag 11 oktober presenteert het Platform Duurzaam Hellendoorn een duurzaamheidsshow in het ZINiN Theater. Gastspreker Gerrit Hiemstra houdt een lezing over Klimaatverandering en Energietransitie. De gemeente reikt haar eerste duurzaamheidscompliment uit en de duurzaamheidsprijs 2018 - 2019 wordt geïntroduceerd. Duurzame projecten presenteren zich in de theaterzaal en in de foyer wordt het duurzaamheidsproject van leerlingen van Reggesteyn geëxposeerd.

Meer berichten