Vrijwilligers van de Wereldwinkel in gesprek met Hegeman bouwbedrijf, op een vorige editie van de Beursvloer.
Vrijwilligers van de Wereldwinkel in gesprek met Hegeman bouwbedrijf, op een vorige editie van de Beursvloer. (Foto: Stichting De Welle)

'We moeten het samen wíllen doen'

Door Annemieke van Ipenburg

NIJVERDAL – De Beursvloer Hellendoorn is handelen met gesloten portemonnee. Een keer in de twee jaar houdt Stichting De Welle dit evenement. Evelien Hondebrink maakt zich hier elke keer weer sterk voor. Tijd voor wat achtergrondinformatie.

"Ik niet alleen hoor," roept ze me gelijk tot de orde. "We doen het allemaal samen. De bedrijven die belangeloos producten of diensten beschikbaar stellen én de organisaties die daar behoefte aan hebben. Een sportvereniging vraagt bijvoorbeeld bouwmateriaal voor hun clubhuis en biedt als tegenprestatie een teambuildingsmiddag."

Is het dan alleen iets voor grotere bedrijven?
"Nee, zeker niet," verzekert Evelien me. "Juist ook kleine ondernemers en zzp-ers kunnen meedoen. Jij kunt bijvoorbeeld mooie teksten schrijven, of een workshop persberichten schrijven aanbieden. Daar staan ze voor in de rij!" zegt Evelien vol vuur. Ja, dat kan ik me wel voorstellen.

Maar wat zou dan de tegenprestatie kunnen zijn?
"Dat kan van alles zijn. Een schaal hapjes of een bloemstuk voor je verjaardag, een keer in de tuin werken. Of je kunt een tegenprestatie voor een ander vragen, dat gebeurt ook wel vaak." Ik kijk haar vragend aan. "Wat ik zo mooi vind hier, is dat mensen iets voor elkaar over hebben. We wonen in een mooi dorp, daar zijn we het met mekaar wel over eens en we moeten het samen doen. Samen wíllen doen. En dat gebeurt hier."

Pay it forward
Ze denkt even na. "Neem nou bijvoorbeeld Ewald Aaltink. Hij stelt zijn showroom beschikbaar voor de beursvloer. Een prachtige locatie. Toen ik daar met hem over sprak, zei hij dat bedrijven natuurlijk geld moeten verdienen, maar dat je terug krijgt wat je geeft. En daar gaat het om, 'pay it forward'."

Voorbeelden
Evelien kan tal van voorbeelden noemen. De gemeente die diensten of ruimten beschikbaar stelt en als tegenprestatie een mooi bloemstuk voor de receptie krijgt. Of zelf, als tegenprestatie een rondleiding door het Huis voor Cultuur en Bestuur geeft. Mét, als de agenda het toelaat, een kopje koffie drinken met de burgemeester. Een organisatie die vrijwilligers nodig heeft en een instelling die dagbesteding zoek voor hun cliënten. Het zijn allemaal mogelijke matches.

Contacten opbouwen
"Eigenlijk is het net een groot netwerkevent. Het gaat vooral om persoonlijk contact. Goede contacten opbouwen en elkaar weten te vinden. Twee jaar geleden is er een mooie match tot stand gekomen tijdens de beursvloer en die organisaties werken nu nog steeds samen. Het zijn dus niet alleen kortstondige of eenmalige matches. Kijk, niemand vindt het fijn om steeds te moeten vragen om sponsoring en dergelijke, of gevraagd te worden. Op de Beursvloer maak je een gelijkwaardige match en dat voelt goed, voor beide partijen."

Beursboekje
Evelien laat me nog even het beursboekje zien dat alle deelnemers bij binnenkomst krijgen. "Nee, niet vooraf, want we willen niet dat mensen al contact gaan zoeken." Het boekje ziet er professioneel uit. "Daar besteed ik veel aandacht aan, het moet er mooi uitzien. Mensen bewaren het als naslagwerk, daar wil je gewoon instaan," sluit ze af.

Meer berichten