Foto: A. van Ipenburg

Krönnenzommer neemt belevenistafel in gebruik

Door Annemieke van Ipenburg

HELLENDOORN – Toen vorig jaar hun moeder overleed, wilden Henriëtte en Carla iets doen voor de mensen van Krönnenzommer. Een bedankje voor vijf jaar goede zorg voor hun moeder. Een bloemetje of taart volstond niet, vonden ze. Dus gingen ze op zoek naar een passend cadeau.

Ongeveer een jaar later ben ik, op Wereld Alzheimerdag, getuige van de overhandiging van twee belevenistafels aan de bewoners van Krönnenzommer. Geen grote drommen mensen, maar een groep dementerende bejaarden kijkt hoe de belevenistafel in gebruik wordt genomen. Het is ontroerend te zien hoe ze opleven. Van bijna apathisch koffie drinken, beginnen ogen te twinkelen, komen er lachjes op hun gezicht.

"Hier doen we het voor," zegt Henriëtte, terwijl ze gelukkig rondkijkt. "We vonden echt dat we iets moesten doen, nadat onze moeder was overleden. Ze is hier zo goed verzorgd. Het verpleegkundig personeel doet er echt alles aan de mensen zich prettig te laten voelen. Moeder wilde er altijd netjes verzorgd uitzien en daar hebben zij altijd voor gezorgd. En dat doen ze voor alle bewoners."
Op de belevenistafel verschijnt allemaal zand. Carla laat zien dat bewoners dat weg kunnen vegen en er een plaatje tevoorschijn komt. "Dit is zo mooi," vertelt Henriëtte verder. "Er zitten in totaal 60 spellen op, speciaal voor mensen met alle gradaties van dementie."

"We waren op zoek naar een passend bedankje en toen vond ik dit," neemt Carla het over. "Natuurlijk is dit niet iets wat je zomaar koopt, dus zijn we manieren gaan verzinnen om het geld bij elkaar te krijgen. We zijn een zogenaamde crowdfunding gestart en zijn uiteindelijk negen maanden met allerlei activiteiten bezig geweest, voor we het geld bij elkaar hadden. En nu, vandaag, op Wereld Alzheimerdag, kunnen we dit geweldige cadeau geven aan de mensen die het echt nodig hebben."
De zussen kijken tevreden rond, praten met bewoners en verpleegkundig personeel, terwijl op het scherm nog steeds andere dingen verschijnen.

Meer berichten