Het veranderende landschap wordt besproken tijdens een wandeling. Foto: Staatsbosbeheer.
Het veranderende landschap wordt besproken tijdens een wandeling. Foto: Staatsbosbeheer. (Foto: Staatsbosbeheer)

Gouden morgenstond Sallandse Heuvelrug

door BuitenCentrum Sallandse Heuvelrug

NIJVERDAL - Stap eens vroeg uit de veren voor een frisse ochtendwandeling over de Sallandse Heuvelrug. Terwijl het nog vroeg is, leidt een gids van Staatsbosbeheer wandelaars woensdag 1 augustus door de uitgestrekte bossen richting het weidse heuvellandschap

De natuur wordt wakker en het licht wordt scherper. Vogels zingen, de zon is op en dauwdruppels glinsteren in het eerste ochtendlicht. Onderweg vertelt de gids over het natuurgebied en haar bewoners. Een heerlijke wandeling aan het begin van de dag.

Door de bomen het bos zien
Geniet van de zomer op de Sallandse Heuvelrug en wandel vrijdag 3 of 17 augustus mee met een gids van Staatsbosbeheer. Samen dwalen door de bossen en over de heide en stoppen bij de mooiste vergezichten. Onderweg vertelt de gids over de cultuurhistorie van deze streek en natuurlijk over de bewoners van dit gebied, zoals de ree en vele vogelsoorten. Een mooi moment om met het hele gezin naar buiten te gaan.

Op pad in de schemering
Wandel mee met een gids van Staatsbosbeheer over de Sallandse Heuvelrug op zaterdag 4 augustus, op de grens tussen dag en nacht. Langzaam zakt de zon onder, het wordt schemer. De natuur komt tot rust, een laatste vogel zingt zijn lied. Maar niet alle dieren gaan slapen; de nachtdieren komen tevoorschijn. Wie weet is er nog een nachtdier te horen of zien. Een mooie afsluiting van de dag. Na zonsondergang is het natuurgebied gesloten voor publiek, maar samen met een gids mogen de wandelaars het gebied tijdens de schemering verkennen.

Historische wandeling
De Sallandse Heuvelrug staat bekend om haar grote golvende heidevelden, uitgestrekte bossen en vergezichten. In een ver verleden vormden schuivend ijs, smeltend water en stuivend zand het landschap. Niet alleen de natuur maar ook de mens heeft zo zijn sporen nagelaten. De oudste sporen dateren van vijfduizend jaar geleden. Wandel woensdag 8 augustus mee met een gids van Staatsbosbeheer en ontdek het veranderende landschap van de Sallandse Heuvelrug. De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Zandverstuivingen veroorzaakt door overbegrazing van heidevelden, werden begin vorige eeuw beteugeld door het aanplanten van bos. Maar ook vandaag de dag drukt de mens een stempel op het gebied. Nu met als doel het landschap en de planten- en dierenwereld te behouden.

Meer berichten