Een verlaten gymzaal in Pripyat. Afbeelding: Fotoclub Wierden.
Een verlaten gymzaal in Pripyat. Afbeelding: Fotoclub Wierden. (Fotoclub Wierden)

Expositie 'Tsjernobyl, 32 jaar later' in het Huis voor Cultuur en Bestuur

door Fotoclub Wierden

NIJVERDAL/WIERDEN - Harry List, Bert Protzman, Elroy Rudde, David Joseph en Reinier Valk van Fotoclub Wierden bezochten ruim dertig jaar na de ramp het Oekraïense Tsjernobyl met de kerncentrale en het in de exclusion zone gelegen arbeidersdorp Pripyat.

In Tsjernobyl vond in 1986 een nucleaire ramp plaats, toen er in de kerncentrale daar een 'meltdown' plaatsvond. De fotografen hebben de gevolgen hiervan vastgelegd op foto's die vanaf 1 augustus geëxposeerd worden in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal.

Dodelijke ramp
Harry List, een van de vijf fotografen vertelt: "In de verlaten gebouwen van Pripyat zijn de overblijfselen van de dodelijke kernramp in Tsjernobyl in elke kamer zichtbaar. Ook buiten is het zichtbaar, de natuur neemt langzaam maar zeker het dorp weer tot zich."

"De belangrijkste locaties in het gebied hebben we bezocht. Het zwembad, theater, café en de scholen geven allemaal een inkijk in hoe het dagelijks leven in het toenmalige Sovjet-dorp plotseling werd achtergelaten," vult Bert Protzman aan.

Verborgen stad
De fotografen brachten ook een bezoek aan Tsjernobyl-2, een verborgen stad waar twee grote radarschermen staan waarmee de Sovjets over de horizon konden kijken om op die wijze intercontinentale raketten te kunnen traceren.

'In de geëvacueerde stadjes en dorpjes heerst nu een ijzingwekkende stilte'

IJzingwekkende stilte
In de geëvacueerde stadjes en dorpjes heerst nu een ijzingwekkende stilte. Bomen en struikgewas groeien ongehinderd tussen flatgebouwen, de supermarkt, een verlaten pretpark, het ziekenhuis en het zwembad. De natuur heeft het in de afgelopen dertig jaar weer terug geclaimd.

Praktische informatie
'Tsjernobyl, 32 jaar later' is de titel van de nieuwe expositie die van woensdag 1 tot en met vrijdag 17 augustus te zien is in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal. De toegang is gratis. Iedereen kan tijdens openingstijden vrij naar binnen lopen en de foto's bewonderen.

Meer informatie over de Fotoclub Wierden staat op hun website:

www.fotoclubwierden.nl

Meer berichten