Kinderen kijken geboeid toe hoe een handwerker bezig is. Foto: Stichting Oald Heldern
Kinderen kijken geboeid toe hoe een handwerker bezig is. Foto: Stichting Oald Heldern (Foto: Stichting Oald Heldern)

Dagje Hellendoorn: traditioneel vermaak

door Stichting Oald Heldern

HELLENDOORN - Tijdens het jaarlijks 'Dagje Hellendoorn' op dinsdag 7 augustus is er voor jong en oud weer van alles te beleven. De Helderse Voerluu zijn weer present. Men kan een kijkje nemen in de bijzondere wereld van landbouwmachines en tractoren. Voor de vele liefhebbers zijn er tientallen bijzondere brommers te zien.

Deze brommers maken bovendien een toertocht die begint en eindigt op de feestweide aan de Hofmanstraat.

Oude beroepen
In en rondom museum Erve Hofman worden demonstraties gegeven van allerlei oude beroepen, zoals karnen, brood bakken, houtsnijden, stoelen matten en klompen maken. Er wordt gedorst met een antieke dorsmachine en op de ouderwetse manier met een vlegel. Men kan genieten van weven, spinnen, kantklossen, zandstrooien en allerlei andere oude ambachten. Wie altijd al wilde weten hoe je mosterd maakt, moet zeker naar de mosterdmaker, hij laat het zien. Spectaculair is altijd de hoefsmid die een paard beslaat. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een vakman of vakvrouw aanwezig. Men kan genieten van allerlei oude ambachten

Laaiend vuur
Natuurlijk is ook de Oale Smederieje geopend waar de smeden hun kunsten met het laaiend vuur, aambeeld en blaasbalg laten zien. De Voerluu zijn aanwezig met koetsen om rondritten te maken. Kinderen kunnen op pony's rijden. Voor de allerkleinsten is er een knuffelhoek met cavia's, konijnen en andere kleine dieren.

Dorpstrein
Jong en oud kan een rondritje maken met Bello, de oude dorpstrein, waarmee men zich weer in de jaren dertig van de vorige eeuw waant. Enkele harmonicaspelers zorgen voor een passende muzikale omlijsting en de inwendige mens wordt niet vergeten. Er zijn allerlei belegde broodjes, er is krentenwegge en natuurlijk een ijskar.

Stichting Oald Heldern
Het Dagje Hellendoorn is een activiteit die de Stichting Oald Heldern elk jaar houdt in samenwerking met de Vereniging Oale Ambachten. Het evenement vindt plaats op dinsdag 7 augustus van 11.00 tot 17.00 uur bij museum Erve Hofman en de daarbij gelegen feestweide. De toegang is gratis, al betalen bezoekers van het museum slechts 1 euro. Kijk voor meer informatie op:

www.oaldheldern.nl

Meer berichten