Kinderen halen puzzelstukken uit een  kraan en brengen ze via een kabelbaan bij vertegenwoordigers van gemeente, school en buurt.
Kinderen halen puzzelstukken uit een kraan en brengen ze via een kabelbaan bij vertegenwoordigers van gemeente, school en buurt. (Foto: Gemeente Hellendoorn)

Middenin Hellendoorn ontstaat straks een prachtig 'groen eiland'

HELLENDOORN - Wethouder Dennis op den Dries, schooldirecteur Roel Roelofs en buurtbewoonster Daniëlle Harmsen gaven vrijdag 20 juli de officiële aftrap voor het project 'Park het groene eiland'. Deze aftrap vond plaats bij basisschool De Es in Hellendoorn.

Joep Geissler bracht puzzelstukken van het ontwerp met een kraan binnen, waarna leerlingen van de school ze via een kabelbaan bij de bestuurders brachten. Met het leggen van de puzzel werd het startsein afgegeven voor de aanleg van het park.
'Park het groene eiland' zal maar weinig mensen iets zeggen. In april van dit jaar viel basisschool De Es uit Hellendoorn helaas buiten de prijzen bij de door de provincie Overijssel georganiseerde ontwerpwedstrijd voor het groenste speelplein van Overijssel. Dat vonden ze ontzettend jammer, maar ze hebben het er niet bij laten zitten. Ze gingen zelfs nog harder aan de slag.

Krachten bundelen
De school, de buurt, vertegenwoordigers van straatverenigingen, de dorpsraad Hellendoorn, IVN, Veilig Verkeer Nederland en een adviseur van de politie bundelden hun krachten. Gezamenlijk zagen ze kans diverse thema's samen te voegen. Thema's als klimaatadaptatie, het bevorderen van de sociale cohesie en de verbinding tussen schoolplein en openbaar gebied. Maar ook die van een groeiende school (van 100 naar 200 leerlingen) met daarbij de verkeersveiligheid door toename van het aantal kinderen en hun ouders, .

Subsidie aanvragen
Om het geheel aan plannen voor die thema's uit te kunnen voeren, hebben ze vervolgens een subsidieaanvraag voor 'leefbare kleine kernen' ingediend bij de provincie Overijssel. Met als resultaat een toekenning van deze subsidie. Het gaat hier wel om een cofinanciering, waarin ook het schoolbestuur en de gemeente een financiële bijdrage leveren.

Groen eiland
Dit alles betekent dat ze kunnen starten en middenin Hellendoorn een prachtig groen eiland gaan creëren. Een park waarin gespeeld kan worden, waar mensen rust kunnen vinden en waar vooral rekening wordt gehouden met de natuur.

Start werkzaamheden
De aftrap vond plaats op de laatste schooldag voor de zomervakantie, zodat na de zomervakantie gestart kan worden met alle werkzaamheden. In september en oktober wordt het park aangelegd. Rondom de herfstvakantie moet alles afgerond zijn en is er de officiële opening.

Meer berichten