Echtpaar Stobbelaar-Wensink in gesprek met burgemeester Anneke Raven. Op de voorgrond wapperen vrolijk de vlaggetjes.
Echtpaar Stobbelaar-Wensink in gesprek met burgemeester Anneke Raven. Op de voorgrond wapperen vrolijk de vlaggetjes. (Foto: A. van Ipenburg)

Diamanten bruidsparen terug naar kennismaking

NIJVERDAL – Burgemeester Anneke Raven ging dinsdag 17 juli op bezoek bij maar liefst twee diamanten echtparen. Het is mooi te zien hoe ze met de mensen in gesprek gaat en vol aandacht luistert naar de verhalen die de bruidsparen vol trots vertellen.

Bij het huis wapperen vrolijk vlaggetjes met '60' erop. Buren hebben een boog gemaakt met mooie, grote rozen. Het echtpaar Stobbelaar-Wensink (hij is 82, zij 86) glundert als ze met de burgemeester op de foto gaan. Dochter Tineke vertelt dat haar ouders het nodige hebben meegemaakt, maar dat haar vader nog zelf de pony verzorgt die in de wei loopt. "We gaan ook nog samen een week kamperen. Dan rijdt mijn vader gewoon zelf, met de caravan achter de auto."
Het echtpaar Ypma-Hoekstra (hij is 91, zij 83), waar de burgemeester vervolgens op bezoek gaat, wordt enigszins overvallen door de fotografen. Toch poseren zij ook trots met de burgemeester. Hoewel de gezondheid van meneer Ypma achteruit gaat, twinkelen zijn ogen als zijn vrouw vertelt over hun ontmoeting. "We leerden elkaar kennen tijdens een vakantiereis van de kerk naar Zwitserland. De vonk sprong later over, tijdens een reünie. Toen Dook een aanstelling kreeg in Ferwerd, kwam hij langs en zei dat we wel konden trouwen, want hij kreeg een woning bij zijn aanstelling. Dat ging toen zo."

Hoewel ik eigenlijk alleen ben gekomen om wat foto's voor de krant te maken, blijf ik luisteren naar de verhalen die de echtparen vertellen. Hun kinderen voegen het nodige toe. Zo vertelt dochter Tineke, van echtpaar Stobbelaar-Wensink, dat de ouders van haar moeder jong zijn overleden en haar vader het rustig aan moest doen na een hartaanval. Haar oudste zus is dement en zit in Krönnenzommer. "Daar hebben we allemaal veel verdriet van." Maar ook dat haar ouders al zes achterkleinkinderen hebben en volgende week naar de bruiloft van een van de kleinkinderen gaan.

De zoon van echtpaar Ypma-Hoekstra knikt regelmatig instemmend bij de verhalen die zijn moeder vertelt en moedigt haar aan verder te vertellen. "Het gaat nu om jullie, hoe jullie elkaar leerden kennen, dat is leuk om te vertellen." Zijn moeder vertelt verder, over de vele reizen die ze samen gemaakt hebben. Nu de gezondheid van haar man achteruit gaat, kan dat niet meer. Maar ze koesteren de herinneringen.

Meer berichten