Dick Tuiters (rechts) helemaal in zijn element tijdens een speciale laatste training.
Dick Tuiters (rechts) helemaal in zijn element tijdens een speciale laatste training. (Foto: A. van Ipenburg)

Lochsprinters nemen afscheid in stijl

door Annemieke van Ipenburg

NIJVERDAL - Meer dan 25 jaar trainde Dick Tuitert de fietscrossers van FCV De Lochsprinters. Met veel plezier, maar toch vindt hij het nu tijd voor een jongere garde. Afgelopen donderdag gaf hij zijn laatste training. En dat was een bijzondere.

Speciaal voor deze laatste training waren fietscrossers van overal naar Nijverdal gekomen, om 'hun' trainer in stijl uit te zwaaien. Er waren kleine beginnertjes, die net zo bedreven over de baan gingen als de 'oude garde'. Bijna volwassen crossers, waarvan je je afvraagt waarom ze op een kinderfietsje zitten en bijzondere oud-leden.

Niet trappen
Als ik aankom, staat Dick boven op de bult bij de start. Hij vertelt de crossers wat ze moeten doen. Een rondje over de baan. Als er meer ervaren crossers aan de start staan, gaat het roer om. Ze mogen niet trappen! Vol verbazing kijk ik toe. Hoe kun je de hele baan rond komen, zonder te trappen? "Ze moeten gebruik maken van de bochten en heuvels. Zorg dat je hoog uitkomt, met veel vaart weer naar beneden en zo kom je de volgende heuvel op," legt mevrouw Reimink uit. En inderdaad, ze gaan met grote snelheid over de baan.

Afscheid
Er hangt een heel ongedwongen sfeer op de baan, maar wel vol verwachting. Veel mensen zijn speciaal gekomen om Dick de hand te schudden, maar die is nog veel te druk met trainen. Voorzitter Reimink maakt er een einde aan en confronteert Dick met zijn afscheid. Te midden van 'zijn' crossers laat de Dick de woorden over zich heen komen. Als hij het woord neemt, verrast hij na een bedankje iedereen door te bekennen dat hij nog nooit op een crossfiets heeft gezeten.

Sfeer
Ik vraag hem hoe hij crossers kan trainen als hij zelf nooit op een crossfiets heeft gezeten. "Ik kijk," antwoordt hij. "Ik kijk hoe de rijders fietsen, wat ze doen en daaruit kan ik afleiden hoever ze zijn. De crossers kijken ook naar elkaar. De kleintjes kijken op naar de groten en daar leren ze van. En dat is zo mooi hier. Of je nou beginner bent of wereldkampioen, iedereen gaat gewoon met elkaar om."

Wereldkampioen
Hij kijkt hij naar de enorme voorraad bier die hij heeft gekregen. Dan staat Jeffrey Hoogland voor hem, met een gesigneerd wereldkampioenenshirt. Glunderend trekt Dick het shirt aan en mengt zich onder het publiek.

Meer berichten