Afbeelding

Riessensen vueglnaam of -biejnaam

Algemeen

RIJSSEN - Bedenk een - goed gespelde - op z'n Riessens geschreven vueglnaam of vueglbiejnaam die nog niet bestaat! Wijlen Karel Schönfeld-Wichers heeft er 49 opgenomen in zijn Woordenboek Rijssens dialect, anno 1959. Het woordenboek is te leen in de plaatselijke bibliotheek of te koop voor 5,00 euro bij het Rijssens Museum.

De tweede 30 vogelnamen dienen samengesteld te worden volgens de schrijfwijze van Karel van nNetoares. Een te gebruiken correct gespelde Riessensen vueglnaam of vueglbiejnaam wordt beloond - alleen wanneer u de eerste bent met een bepaalde vogelnaam - met een cadeauflesje van 0,75 cl streeklikeur ReggeBlauwtje.

Lijst
De tweede 30 vogelnamen (niet op alfabetische volgorde) met hun Nederlandse naam zijn: korhen ('t vrouwtje onder de korhoenders), putter, roek, scholekster, snip, winterkoning, kramsvogel, kuifmees, leeuwerik, torenvalk, ringmus, waterhoentje, wilde eend, witte gans, knobbelzwaan, zilvermeeuw, grote en kleine zilverreiger, zomertaling, zwarte leeuwerik, zwarte zwaan, meerkoet, pauw, klapekster, flamingo, bonte vliegenvanger, kleiduif (als grapje op een vogeltegel), groene specht, kleine en grote bonte specht, zwarte specht, roodborstje (al ingezonden: vuerkètsken), fuut. Uw fantasienamen kunt u sturen naar treggeblaawken@kpnmail.nl

Project
Het gehele project is tot stand gekomen door een maatschappelijke samenwerking van projectleider tReggeblaawken (alias voor Henk Altena) van Órgburó Óp nBaanis met 28 kunst- of hobbyschilders, werkend in Enschede tot en met de Borkeld en graficus Aschwin Huiskes. Iedereen doet het werk pro deo! De afgebeelde 4 schilderijtjes op ongeglazuurde tegels van 150 x 150 mm met emaille verf aangebrachte vogels wachten nog op een Rijssense naam of bijnaam. Nadat elke tegel is voorzien van een bijpassende Riessensen naam zullen de tegels afgebakken worden door Aschwin Huiskes in een oven op 600 graden Celsius. Op de getoonde maquette van het drieluik zullen 90 tegels bevestigd worden.

Likeur
In 1999 bedacht ondergetekende de biejnaam reggeblaawken voor de ijsvogel. Deze biejnaam is inmiddels ingeburgerd, want er is in 2002 een (blauwgekleurd) streeklikeur ReggeBlauwtje uitgebracht. Een likeur met 27% vol alcohol door likeurstokerij B. Spekhorst bv. te Rijssen, voor de St. Ontdek de Reggestreek. Ook voor particulieren te koop in de slijterij van Spekhorst.

De eerste vertoning vindt plaats eind december in de etalage van Hart van Rijssen in winkelcentrum De Hoge Wal. Graag uw ideeën voor 10 december 2019 inzenden via het genoemde e-mailadres.
Henk Altena

Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 8 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 10 uur geleden
Afbeelding
Koning maakt kennis met talenten Kleurrijk 13 uur geleden
Afbeelding
Vijf films te zien in meivakantie bij ZINema 16 uur geleden
Afbeelding
SVVN speelt gelijk tegen Wilhelminaschool: 0-0 20 uur geleden
Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 23 apr, 21:50
Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16