Leden van scouting De Reggegroep brengen lopend in estafettevorm het vrijheidsvuur vanuit Wageningen naar Nijverdal. Foto: Bert Wolbers.
Leden van scouting De Reggegroep brengen lopend in estafettevorm het vrijheidsvuur vanuit Wageningen naar Nijverdal. Foto: Bert Wolbers. (Foto: Bert Wolbers)

Stilstaan bij vrijheid in Nijverdal

HELLENDOORN/NIJVERDAL -  Het is 73 jaar geleden dat Nijverdal werd bevrijd van het juk van de Duitse bezetter. "Een gebeurtenis die nog altijd sterk leeft in de samenleving," vertelt een woordvoerder. "Op 5 mei vieren we dan ook onze vrijheid. Zo ook in de gemeente Hellendoorn."

"We leven in een land waarin we vrij voor je mening mag uitkomen. We leven in een land waar je om je geaardheid of afkomst niet hoeft te vrezen voor je leven," aldus de woordvoerder. "We leven in een land van gelijkheid en saamhorigheid, waarbij we samen in staat zijn mooie dingen te organiseren en te realiseren in ieder opzicht. En dat waarderen we."

Vrijheidsvuur
In de nacht van 4 op 5 mei zal scouting De Reggegroep lopend in estafettevorm het vrijheidsvuur vanuit Wageningen naar Nijverdal brengen. Sinds 1948 wordt traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is een indrukwekkend symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede. Het herinnert ons aan het feit hoe kwetsbaar en kostbaar vrijheid is. Na de Bevrijdingsvuurceremonie vertrekken vanaf deze historische locatie verschillende loopgroepen om het vuur middels de Nationale Bevrijdingsvuurestafette door heel Nederland te verspreiden.

"Nadat De Reggegroep heeft genoten van een - door onze gemeente aangeboden - ontbijt in Buitencentrum de Sallandse Heuvelrug zal het gezelschap rond 10.15 uur het vrijheidsvuur Nijverdal binnendragen. Dit gebeurt onder begeleiding van vlaggendragers en de drumband van Muziekvereniging Advendo," zegt de woordvoerder.

Rond 10.30 uur arriveert het gezelschap bij het Huis voor Cultuur en Bestuur waar ze welkom worden geheten door burgemeester Anneke Raven. "Hier wordt de vlamschaal ontstoken met het vrijheidsvuur en zingen we samen het Wilhelmus," vertelt de woordvoerder. "Dit gebeurt ook onder begeleiding van een orkest van Advendo."

Meer berichten