Deelnemers gaan in groepen op pad. Het dragen van reflecterende kleding is verplicht bij de Katoentjestocht.
Deelnemers gaan in groepen op pad. Het dragen van reflecterende kleding is verplicht bij de Katoentjestocht. (Foto: Katoentjestocht)

Marathon in het holst van de nacht

NIJVERDAL - De derde editie van de Katoentjestocht staat gepland in de nacht van vrijdag 18 mei op zaterdag 19 mei. Deelnemers gaan dan op pad om 's nachts de omgeving te verkennen.

"Deze tocht dankt haar bestaan aan de textielgeschiedenis van Nijverdal en werd in het leven geroepen toen Nijverdal 180 jaar bestond," vertelt een woordvoerder. "Inmiddels is het een traditie geworden om op de derde vrijdagnacht van mei de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan om de hele, halve of kwart marathon te wandelen."

Start en finish
"De start en finish voor alle afstanden is bij, hoe kan het ook anders, de Smidse aan het Hoge Dijkje. De Smidse is het oude ketelhuis van Koninklijke ten Cate en het mooiste gebouw van Nijverdal," aldus de woordvoerder. "" Voor enkele jaren terug werd het zelfs verkozen als omslagfoto voor het jaarboek van industrieel erfgoed. Gelukkig is het gebouw in stand gehouden en wordt het veelvuldig gebruikt voor allerlei activiteiten." Er is voldoende parkeergelegenheid in de omgeving.

De hele marathon gaat richting de Kruidenwijk, een stukje Regge, het dorp Hellendoorn en weer terug naar de Smidse, vervolgens langs de Regge richting Zuna, dan naar het Hexel, waarna de sportievelingen weer richting finish gaan. "Omwonenden van de route kunnen enkele dagen voor de tocht de routes bekijken op de website, dan zijn zij op de hoogte van wandelaars die eventueel hun woningen zullen passeren," zegt de woordvoerder.

Tweede starttijd
Nieuw in deze editie Katoentjestocht is een tweede starttijd voor de halve marathon. De hele marathon start om 00.01 uur, de eerste halve marathon om 00.30 uur, de kwart marathon om 01.00 uur en de tweede halve start om 3.30 uur. "Op iedere afstand zijn er een of meerdere pauzelocaties met koffie, thee en fris," laat de woordvoerder weten."Het wordt aangeraden een zaklantaarn mee te nemen en reflecterende kleding is verplicht."

Inschrijven
Voorinschrijven kan tot zondag 13 mei op de website tegen een korting van 1,50 euro p.p., maar aanmelden ter plekke is ook een mogelijkheid.

Meer berichten