Het koor Canticum Novum werkt op projectmatige basis.
Het koor Canticum Novum werkt op projectmatige basis. (Foto: Canticum Novum)

De lente horen bij The Sprig of Thyme

door Lieke van Lee

NIJVERDAL - Het voorjaarsproject van Canticum Novum brengt de lente. Tijdens het concert The Sprig of Thyme staat een verscheidenheid aan kruiden, vogels, bloemen en bomen symbool voor allerlei aspecten van het dagelijks leven. Het concert in het Huis voor Cultuur en Bestuur wordt gegeven op zondag 22 april om 15.30 uur.

"De Britse componist John Rutter (1945) schrijft hoofdzakelijk koormuziek en hoewel de meeste mensen hem kennen van zijn kerkmuziek, heeft hij ook prachtige vocale arrangementen gemaakt," vertelt een woordvoerder. "In de cyclus The Sprig of Thyme heeft John Rutter elf folksongs verzameld van de Britse eilanden en Ierland: liedjes die van generatie op generatie zijn doorgegeven over het leven van gewone mensen. Ze schetsen een mooi beeld van menselijke ervaringen. In simpel en direct taalgebruik vertellen de liederen over de complexiteit van het leven en over de liefde."

Rutters stijl heeft veel invloeden uit Europese koortradities, vermengd met sporen van popmuziek en jazz. "In The Sprig of Thyme levert dit sprankelende arrangementen op waarin alle aspecten van de liefde aan bod komen: onschuldige meisjes, knappe jongens, verloren liefdes, de pijn van bedrogen zijn, de wijsheid van het huwelijk," aldus de woordvoerder. "Het stuk wordt afgewisseld met bekende en minder bekende Engelse madrigalen uit de zestiende en zeventiende eeuw van onder meer Thomas Morley, John Farmer en John Wilbye. Dirigente is Mariette Effing, aan de piano Bernadette Groot." De entree is 12,50 euro inclusief een high tea na afloop.

Ontstaan
Canticum Novum is in 2014 ontstaan uit het samengaan van vocaal ensemble Camera Capella en het koor Rondom Bach. Het koor werkt op projectmatige basis, onder leiding van diverse dirigenten. Vanaf september 2017 staat het projectkoor onder leiding van dirigente Mariette Effing. Streven is om twee keer per jaar een concert te geven, bij voorkeur in november en april.

Meer berichten