Leerlingen luisteren aandachtig naar de gastdocent in het Memory Museum.
Leerlingen luisteren aandachtig naar de gastdocent in het Memory Museum.

Pilot van Memory Museum en debatclub Reggesteyn

Het Memory Museum Nijverdal en scholengemeenschap CSG Reggesteyn vestiging Noetselerbergweg gaan een educatieve samenwerking aan. Samen met de debatclub van Reggesteyn wil het Memory Museum belangrijke historische onderwerpen onder de aandacht van jongeren brengen.

Nijverdal - "Leerlingen uit onze debatclub gaan met leerlingen van het voortgezet onderwijs discussiëren over een aantal belangrijke onderwerpen uit het verleden", aldus Erik Braaksma, docent maatschappijleer/maatschappijwetenschappen van CSG Reggesteyn.

"Dit is een bijzondere pilot, onze leerlingen uit de debatclub krijgen zo veel ervaring met het leiden van een debat. Daarnaast krijgt het Memory Museum een nieuwe dimensie als debatcentrum."

Per dagdeel komen zo'n zestig leerlingen van het voortgezet onderwijs naar het museum om daar naar de verhalen van de gastdocenten te luisteren. Zo komt deze week een Joodse onderduiker en dochter van een NSB-er vertellen. Maar er komen ook andere gastdocenten, zoals bijvoorbeeld een kind uit een Jappenkamp.

Vervolgens gaan de leerlingen over deze onderwerpen discussiëren onder leiding van een aantal leerlingen uit de debatclub van Reggesteyn. Vier leerlingen met debatervaring worden elk gekoppeld aan onervaren leerlingen uit de debatclub. In tweetallen gaan zij deze discussies leiden.
Het Memory Museum wil graag jongeren bewust maken van het begrip vrijheid door ze op inspirerende wijze kennis te laten maken met het thema Tweede Wereldoorlog.

De samenwerking met Reggesteyn is een pilot en zal in eerste instantie zeven maal plaatsvinden.

Meer berichten