Nijverdaller René Krommendijk behaalde met zijn Catharinaparkieten goud en zilver tijdens de COM Wereldkampioenschappen zang- en siervogels in het Italiaanse Cenesa. Eigen foto
Nijverdaller René Krommendijk behaalde met zijn Catharinaparkieten goud en zilver tijdens de COM Wereldkampioenschappen zang- en siervogels in het Italiaanse Cenesa. Eigen foto

Catharinaparkiet van Nijverdaller René Krommendijk scoort goud op WK

NIJVERDAL - De avond voordat Nijverdaller René Krommendijk in het vliegtuig naar de COM Wereldkampioenschappen zang- en siervogels in het Italiaanse Cenesa stapte, wist hij al dat hij in de prijzen was gevallen. Zijn Catharinaparkieten leverden hem een wereldkampioenschap op en naast die gouden plak ook nog een zilveren medaille.

Krommendijk stuurde zeven vogels in voor deze wereldkampioenschappen. "De Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers regelde een autobus. Stoelen eruit, vogelkooien er in: dat is allemaal prima geregeld." Uit Nederland deden 900 vogels mee. In totaal waren er 32.200 vogels vanuit alle werelddelen, van alle soorten, maten en kleuren.

"De Catharinaparkiet is een grotere parkiet en komt uit Zuid Amerika. In landen als Venezuele en Peru leven ze in de natuur. Daar komen ze nog voor op 3000 meter hoogte." Krommendijk is enthousiast over de parkietsoort. Eerder kweekte hij kanaries, maar stopte daarmee. Drie jaar geleden begon het weer te kriebelen en schafte hij toch weer vogels aan, deze keer een paar mooie koppeltjes Catharinaparkieten. Ruim twintig heeft hij er nu.

Maar liefst vijf van zijn ingebrachte zeven gekweekte vogels werden onderscheiden. Goud won hij met een door hem gekweekte Catharinaparkiet mutatie groen. "Het hoogst haalbare", aldus een tevreden Krommendijk. "De basiskleur van deze parkiet is groen. Daarnaast heeft hij een zwarte tekening. Bij de winnende parkiet was die tekening grijs; hij had de mooiste kleur, oordeelde de keurmeester. En hij benaderde de standaardeisen het dichtst." Daarnaast was er zilver voor een stam (viertal) Wildkleur Catharinaparkieten.

De Nijverdaller deed al eerder mee aan de wereldkampioenschappen. In Bocholt werd hij vierde. En deze keer werd het een eerste en tweede plek. "De organisatie stelde me heel snel op de hoogte. Om vijf uur 's middags waren de keuringen afgelopen en om acht uur 's avonds wist ik het al."
De volgende dag vloog Krommendijk naar Italië voor de tentoonstelling én voor de huldiging.
"Het was een schitterende tentoonstelling. En die werd gehouden in een prachtige hal, de meest ideale tentoonstellingszaal die ik ooit gezien heb."

Krommendijk, lid van zowel ERKV uit Rijssen als Vogelvreugd Wierden, kijkt al uit naar de volgende Wereldkampioenschappen. "Die worden volgend jaar gehouden in Zwolle. De jonkies zijn net geboren, die moeten het daar gaan doen, hoop ik."

Meer berichten