Coördinator vrijwilligers Harry Nijboer (rechts) met consulent basisvaardigheden René Lueks. Lueks gaf in Utrecht een presentatie over de aanpak in Nijverdal aan zijn collega's uit het hele land. Foto: Bibliotheek
Coördinator vrijwilligers Harry Nijboer (rechts) met consulent basisvaardigheden René Lueks. Lueks gaf in Utrecht een presentatie over de aanpak in Nijverdal aan zijn collega's uit het hele land. Foto: Bibliotheek (Foto: Bibliotheek)

ZINiN Bibliotheek krijgt dikke pluim voor belastinghulp

NIJVERDAL - Taart was er niet, maar de Belastingdienst kwam wel met complimenten en een uitnodiging voor de medewerkers van de ZINiN Bibliotheek om te spreken op een landelijke bijeenkomst. De Nijverdalse bibliotheek werd ten voorbeeld gesteld vanwege de manier waarop ze burgers helpt met het doen van digitale belastingaangifte.

De Koninklijke Bibliotheek en de Belastingdienst sloten twee jaar geleden een convenant zodat openbare bibliotheken burgers kunnen ondersteunen in hun contact met de e-overheid.
De ZINin Bibliotheek zocht voor de uitvoering van deze afspraak contact met De Welle en de ouderenbonden. Er werden spreekuren gehouden en er werd geholpen met het invullen van belastingaangiftes. "Dat invullen gebeurt in de bibliotheek in Nijverdal, Daarle en Haarle en in 't Noaberhuus Hellendoorn. Hiervoor worden speciale laptops gebruikt en men zit in een afgeschermde ruimte zodat de privacy gewaarborgd is", vertelt Janet Elshof van ZINiN Bibliotheek Nijverdal.
"We hebben gezorgd dat er één loket is en dat schept veel duidelijkheid naar de klant. Elders gebeurt dat vaak niet. De spreekuren zijn niet onderscheidend maar het invullen van de formulieren is dat wel. Ook dat gebeurt bij veel bibliotheken niet."

In maart en april zijn er weer inloopspreekuren en is er hulp bij het invullen. Rond de twintig vrijwilligers werken hieraan mee. De schema's voor de vrijwilligers worden geregeld door De Welle. De meeste vrijwilligers hebben affiniteit met boekhouden of belasting. "Zo is er bijvoorbeeld een oud belastingconsulent vrijwilliger. Elke vrijwilligers krijgt een scholing met verschillende casussen van de belastingdienst zodat de kennis weer opgefrist wordt en zij ook de nieuwe regels meekrijgen", benadrukt Elshof


Elshof: "We hebben het zo aangepakt dat de bibliotheek volgens de Belastingdienst een voorbeeld is voor alle bibliotheken in ons land. Wij zijn er best trots op dat wij er zo positief uitspringen en dat het ook zo goed loopt. Dat is natuurlijk wel te danken aan de prettige samenwerking met De Welle en de ouderenbonden."

 

Afspraak maken voor invullen belastingformulieren: Stichting de Welle op maandag-, woensdag- en donderdagmorgen, tel. 0548 63 88 00. Prijsbepaling belastingaangifte: 15 euro alleengaande; 25 euro voor fiscale partners. Vermogen in box 3: meerprijs.

 

Meer berichten