Harmonicadag in Hellendoorn

Rob Leijerweerd
Rob Leijerweerd

Harmonicadag Hellendoorn staat genoteerd voor de eerste zondag van februari. Op 4 februari is Partycentrum Noabers aan de Dorpsstraat in Hellendoorn van 12.00 tot 17.30 uur de locatie waar harmonicaspelers hun muzikale klanken ten gehore brengen. Het publiek heeft gratis toegang en kan ter plekke ook een een hapje en/of drankje bestellen.

Hellendoorn - De bedoeling van deze achtste Harmonicadag is dat harmonicaspelers uit de wijde omgeving naar Hellendoorn komen om met elkaar oud-Hollandse of Oostenrijkse liedjes te spelen. Noabers is daarvoor een mooie locatie, omdat het diverse zalen ter beschikking heeft, legt Rob Leijerweerd uit. "Hierdoor kan men zonder dat men door anderen spelers gestoord wordt allerlei groepjes muzikanten vormen die zo hun eigen repertoire kunnen spelen. "

Leijerweerd speelt zelf ook, net als mede-organisatoren Johan Demkes en Raimond Dijkstra. "Daarnaast hebben we acht groepen uitgenodigd, die hun kunnen laten horen op het podium in de grote zaal."

Het initiatief voor de Harmonicadag komt van Johan, vertelt Rob. "Uit liefde voor het harmonicaspel en het muziek maken. Doordat Johan's vader ook harmonica speelde, werd het hem haast met de paplepel ingegoten. Hij leerde het spelenderwijs van horen, zien en nadoen. Noten lezen kon vader Demkes trouwens niet."

Wat later bezocht Johan harmonicadagen, om kennis te vergaren en verschillende muzikanten te ontmoeten. "Het samenkomen, kennis uitwisselen en samen spelen maakt zo'n dag interessant. Het draait om het vermaak en het plezier van samen muziekmaken."

Omdat er tijdens de donkere dagen nauwelijks harmonicadagen of bijeenkomsten zijn, kon de wintertijd soms oneindig lang duren. Dit gaf de doorslag om 's winters harmonicadagen te houden. "Om zodoende weer vertier met elkaar te hebben, muziek maken in een warme omgeving, met mogelijkheden van hapje en drankje."

Rob Leijerweerd stond Johan Demkes vanaf het begin terzijde met de organisatie van de Harmonicadagen, hij verzorgt de pr en deelt flyers uit. Door omstandigheden dreigde Harmonicadag Hellendoorn uit beeld te raken en kwam het initiatief even op een laag pitje te staan. "Maar na een heftig beraad over het wel of niet laten doorgaan, kwam er hulp in beeld", vertelt Rob. "Met Raimond Dijkstra als extra versterking hopen we er weer wat moois van te maken."

Johan en Rob leerden elkaar kennen bij de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn. Rob danste en speelde accordeon, maar kreeg pas veel later de smaak van het harmonicaspelen te pakken. Beiden zijn verzot op samen musiceren en ze bezoeken regelmatig harmonica-dagen. "Dan is Johan meestal bij de oud-Hollandse liederen te vinden en sta ik bij de Steierische harmonicamuzikanten te kijken", vertelt Rob.

Meer berichten