Logo twentsvolksblad.nl

Mysteries en successen op Jipkesbelt

Tuinvereniging De Jipkesbelt blikt terug op een druk en veelbewogen 2017. En de tuinders kijken reikhalzend uit naar wat er komen gaat. "We zijn al plannen aan het maken voor onze tuintjes. Was het maar februari, dan stouwen we onze vensterbanken weer vol met nieuwe aanplant, om enkele weken later weer met de handen in de aarde te kunnen wroeten", verzucht zegsvrouw Barbara Plaggenmarsch-Reijnders.

Nijverdal - De tuinders hopen in het komend jaar op beter weer dan in 2017, vertelt ze. "Het was eigenlijk te koud in juli en sommige gewassen hebben het zwaar te verduren gehad. Ook de vorst heeft afgelopen voorjaar lang aangehouden en van fruit was er dan ook bijna geen sprake. De gemeenschappelijke tuin, waar diverse fruitbomen staan, bleef kaal. Geen appels, peren of kersen."

Verder rukte vorig jaar de Coloradokever met grote snelheid op en die vrat de aardappeloogst van menig tuinder aan. "Sommigen besloten onorthodoxe maatregelen te nemen en gingen spuiten met vergif. Anderen namen hun verlies. Hun aardappeloogst mislukte."

De pompoenwedstrijd daarentegen was volgens Barbara Plaggenmarsch-Reijnders een groot succes. Begin maart werden er zaadjes uitgereikt en 27 deelnemers meldden zich aan. "Al vanaf het begin werden de plantjes op geheime plaatsen neergezet en met mysterie omhuld. Wedstrijdstrategieën, speciale zorg, afdakjes, bergen mest en liefdevolle zorg vielen ten deel aan de pompoenplantjes."

Tijdens de Jipkes After Summer Fair op 16 september beoordeelde wethouder Thomas Walder de pompoenen en zocht hij de mooiste uit. De avond tevoren was de grootste pompoen gewogen, deze is ruim 86 kilogram zwaar. Tijdens de barbecue werden de prijswinnaars bekendgemaakt en gefeliciteerd door voorzitter Yilmaz Tamer.

De fair was een succes, mede dankzij ondernemers die ondanks de regen toch kwamen.

Een maand later nam Tuinvereniging De Jipkesbelt deel aan de Duurzaamheidsmarkt van de gemeente Hellendoorn. Barbara : "We promootten het biologisch tuinieren. Veel belangstellenden kwamen een kijkje nemen en kochten onze biologisch geteelde groente. Het sloeg aan en was gezellig."

Afgelopen jaar is de blokhut van op het terrein opgeknapt. "Een nieuw dak, een likje verf en na een paar weken flink hard werken stond de hut er weer als nieuw bij", weet Barbara Plaggenmarsch-Reijnders. Helaas werden sommige tuinders in 2017 opgeschrikt door vernielingen. "Onverlaten hebben met stenen tuinmeubilair aan gort geslagen en gewassen uit de tuinen getrokken. We hebben maatregelen genomen om het complex weer goed af te sluiten en die blijken gelukkig te helpen."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox